Hvad sker der når man har en depression?

Skrevet d. 6-6-2016 10:16:49 af Cleoh Dharma Søndergaard - Psykolog, Sexolog, Familieterapeut/-rådgiver, Mindfulness instruktør, Parterapeut, Traumeterapeut

I dag vil jeg tale om noget der er rigtig svært. Svært fordi det er svært at mærke og fordi det er en skygge i vores liv - jeg vil tale om depression.


Depression er en psykisk lidelse som mange kender til. Man ved at den deprimerede må være modløs og deprimeret, men hvordan føles det egentligt at være deprimeret? Det kan være rigtigt svært for personen selv at forklare. Der er en stor tomhed og en stor manglende motivation for at stå op om morgenen. Man kan ikke. Man har ikke energien til det. Så når ens venner, familie eller kæreste kommer og spørger "Hvorfor står du ikke bare op?", "Hvorfor gør du ikke bare de her ting?" og "Hvorfor løber du ikke bare en tur?". Så er det svært at forklare hvorfor man ikke vil det. Det der sker når man har en depression rent kemisk i hjernen, er at ens frontallapper som normalt gør at man har et drive og kan beslutte sig for at gøre en bevægelse, er mere eller mindre deaktiveret. Det er rigtig rigtig svært at have denne sæt-igang-funktion. Samtidigt er der en stor ulyst. Man har ikke lyst til ting. Ens smag, ens passion, ens perception af omverdenen er nedlagt af en grå skygge kan man sige. Man har ikke lyst til at smage noget godt, for det smager ikke så godt længere - man får ikke den samme glæde længere. Man bliver mere eller mindre lammet og har allermest bare lyst til at slappe af og se noget fjernsyn og være god ved sig selv. Det kan også være rigtig godt hvis man lider af stress, men det at ikke spise sundt og ikke komme ud at bevæge sig og gøre nogle ting der gør en glad, kan gøre at man får en værre og værre depression. Symptomet og dét der gør at man får det værre af denne isolation er to sider af samme sag. Man skal lidt forestille sig at man går med en stor grå sky over sig. Alt er bare gråt og kedeligt - og modløst. Livet giver ikke mening, når man ikke kan få sig selv til at komme ud af døren. Så det er måske derfor pågældende ikke kan komme op fra sofaen og ikke følger de gode råd. Man kan komme til at græde rigtig let, man kan have selvmordstanker, man kan have mange eksistentielle tanker kan depressionen gøre at man ikke kan se meningen med livet. Tanker som "Hvorfor skal jeg leve?", "Der er ingen der vil savne mig.. Jeg behøver ikke at lever her og forpeste hele verden". 


Skyldfølelse og skam er den anden side af det, der går igen med angst. At man føler sig skyldig og føler at man er en byrde for andre og man skammer sig over sine tanker. Men bare det at man skammer sig over sig selv gør at man får flere tanker - tankemylderet starter. Det er rigtig svært at kontrollere ens følelser i kroppen og med sig selv. Men det man kan bearbejde under terapien er tankerne om sig selv. Kan man reflektere på en anderledes måde eller få nogle alternative tanker omkring sig selv at gribe fat i når de her onde tanker kommer ind over en. Så får man faktisk evne til at påvirke sig selv positivt og få noget mere vibe og lyst.


En anden ting man kan gøre over er at lave en liste over en masse dejlige ting man kan gøre, som normalt gør en glad. Denne liste kan man bruge når man har det skidt og vurdere hvilken af disse ting man kan overskue at udrette. Det hjælper en til at komme op fra sofaen og begrænser de onde tanker om en selv. Man undgår at bekræfte sig selv i ens modløshed. (...)


Se min video ovenfor for at få alle mine råd med.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.