Hvordan håndteres bagtalende kollegaer?

Skrevet d. 2-8-2015 21:42:42 af Dorte Windfeld - Psykoterapeut, Coach, Mentor

For nogen tid siden fik jeg nedenstående spørgsmål i Jobzonens brevkasse.

"Jeg har været jobsøgende i et stykke tid, men har nu fået arbejde, hvilket jeg er meget glad for. For nogle uger siden overhørte jeg dog to kollegaer snakke om mig – og det var ikke pænt det der blev sagt. De snakkede blandt andet om at de synes min tilgang til arbejdet var helt forkert og mellem linjerne blev der sagt at de synes jeg var irriterende. Jeg føler ikke selv at jeg har gjort noget for at irritere dem. Vi har haft et par arbejdsrelaterede uenigheder, men jeg synes at dette nu er blevet meget personligt. Den ene kollega har sågar rykket til et andet skrivebord – væk fra mig. Mit spørgsmål er hvordan jeg skal forholde mig til dette? Skal jeg konfrontere mine kollegaer med det, eller skal jeg ignorere det og håbe på, at det går over?"

Her er mit svar.....

 

Det handler faktisk ikke om dig...

Først hjertelig tillykke med dit nye job. Dejligt at du er glad for det. Lad endelig ikke nogen ødelægge din glæde.

Jeg forstår godt at det er en ubehagelig oplevelse du har haft. Det skyldes blandt andet om, at vi som mennesker har en tendens til at tænke, at det nok er de andre der har ret. Altså du er forkert! Men er det sandheden?? Højst sandsynligt ikke.

Når vi taler om andre bag deres ryg, hvad end det er noget grimt eller pænt, handler det som regel om noget i os selv. Også kaldet projektion. Vi gør det alle sammen i større eller mindre grad. Projektion er, som psykologisk begreb, den mekanisme, hvor man ubevidst tillægger andre nogle af de egenskaber, som man selv har, og som man ikke vil være ved. Blot for at forklare hvad der ligger bag. Ikke at det retfærdiggør hændelsen.

Der findes ikke noget rigtigt og forkert…

Om det er den ene eller den anden løsning der er den rigtige for dig, ved du kun selv. Der findes nemlig ikke noget rigtigt og forkert. Hvad der er godt for den ene kan være dårligt for den anden.

Derfor er det vigtigt at du får mærket rigtig godt efter, hvad der føles rigtigt for lige præcis dig? Luk øjnene og tag et par dybe vejrtrækninger helt ned i maven – og mærk efter. Hvad mærker du? Vi har selv svarerne på de fleste af vores spørgsmål, hvis vi er stille nok til at kunne høre/mærke vores mavefornemmelse, også kaldet intuition.

Hvad gør jeg?

Hvis du har brug for yderligere hjælp til at træffe et valg om, hvordan du skal agere i forhold til din oplevelse, vil det være en hjælp for dig at finde papir og blyant frem og kigge på følgende spørgsmål:

Skal jeg konfrontere mine kollegaer med det?

Start med at spørge dig selv om følgende:

Hvorfor det er vigtigt for dig?

  • Hvad vil det give dig at gøre det?
  • Hvad vil konsekvensen være hvis du lader være?
  • Hvad er det værste der kan ske? Og hvad hvis det sker?
  • Er det overhovedet ulejligheden værd? Er de 2 personer det værd?
  • Hvad forventer du at få ud af konfrontationen og hvad hvis det ikke sker?

 Er du klar til konfrontation?

Med disse spørgsmål kan få du afdækket, om konfrontation er det rigtige for dig. Der er mange måder at gribe det an på, hvis du ønsker at tale med dine to kollegaer om din oplevelse.  Det afhænger af hvem du er som person, hvordan du har det med at skulle være så direkte.

Forinden kan du med fordel gør dig lidt tanker om, hvad det egentlig er du har brug for at få sagt eller spurgt om. Fortæl dem evt. hvad du havde brug for at de gjorde, i stedet for det der skete. Skriv det evt. ned. Måske ønsker du at de ville henvende sig direkte til dig? Måske noget helt andet?

Gør det endelig ikke mere indviklet end det er. Vær imødekommende og klar i din kommunikation. Sørg om det du ønsker at få belyst.

Skal jeg ignorere det og håbe på, at det går over?

Her kan følgende spørgsmål være en hjælp:

  • Er det en mulighed at sige pyt og gi slip?
  • Hvad vil det give dig at slippe det?
  • Hvad betyder pågældende kollegaer for dig?
  • Hvilke gode kolleger har du der kan opveje, at de to agerer som de gør?
  • Hvad synes du deres opførsel siger om dem som kolleger?

 Kan du sige pyt og gi’ slip?

Som udgangspunkt kan det være rigtig befriende at tænke på den måde og sige PYT.

Vi kan lige så godt se i øjnene, at vi ikke kan være elsket af alle og det er helt ok. Ved at slippe siger du til dig selv at du er god nok som du er, uanset hvad andre måtte tænke om dig. Du vil helt sikkert møde mennesker gennem livet, som synes du er helt forkert, ser forkert ud eller noget tredje.

Vi skal naturligvis være åbne for forandring og udvikling, hvis du mærker en sandhed i det du hører. Men det skal være hvis du selv kan se en mening med det. Ikke fordi  andre siger det.

Til sidst får jeg lyst til at dele denne her sandhed med dig:  

Alle mennesker gør det bedste de kan , med de ressourcer de har til rådighed på daværende tidspunkt.

Måske kan det give mening for dig at tænke på den måde. Også når du tænker på den kollega der flyttede til et andet skrivebord. Er det ikke mest synd for hende, at hun går glip af dit gode selskab?

Rigtig god arbejdslyst, uanset hvad du vælger. 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.