Metakognitiv terapi - Velkendt og alligevel lidt anderledes...

Skrevet d. 12-6-2019 09:52:35 af Benjamin Kobborg - Psykoterapeut, Supervisor, Coach, Stressterapeut

Forskningen peger på, at det er håndteringen af vores tanker som er afgørende, mere end indholdet af dem

Metakognitiv terapi baserer sig på forståelse af psyken, og hvad der skal til for at komme ud af psykisk mistrivsel. Metoden er udviklet af den engelske psykologiprofessor fra Manchester Universitet Adrian Wells. Hans forskning viser, at det ikke er tilstedeværelsen af negative tanker og følelser, som gør os syge, angste og deprimerede. Det er altså ikke tankernes specifikke indhold der er det vigtigste, men derimod, men derimod hvad man stiller op med tankerne, som er afgørende.

I metakognitiv terapi fokuserer man derfor ikke på indholdet af tanker, men i større grad på, hvordan man tænker. Det som viser sig er nemlig, at det er den opmærksomhed og den tid, vi bruger på at bekymre os, gruble – overtænke, som skaber mistrivsel.


Hvordan er det at være i metakognitiv terapi?

Mange siger, at metakognitiv terapi lidt er som at være på kursus. Udgangspunktet er selvfølgelig i den problematik man kommer med, men samtidig lærer med nyt. Det er redskabs- og øvelsesorienteret og man får ny viden om psyken. En viden, som man allerede efter få sessioner tager med sig hjem og anvender. Faktisk er hjemmearbejdet imellem sessionerne afgørende for behandlingens udfald.

I løbet af behandlingen opdager man, at vejen til at komme ud af psykisk mistrivsel, ikke handler om at skærme sig selv, tænke positivt eller bearbejde følelser og tanker, men i stedet handler om at afmontere gamle usunde tankemønstre, som opretholder symptomerne, og forhindrer en i at fungere optimalt. Derfor ligger fokus i den metakognitive terapi på vores tænkning og vores overbevisninger om vores tænkning.


Metakognitiv terapi er for dig som…

Oplever ubehagelige symptomer og at tankerne kører afsted med dig – uden du kan styre det

Oplever dig handlingslammet eller stresset – og ikke kan se, hvordan du skal komme ovenpå igen

Oplever nedtrykthed og nedsat trivsel

Har prøvet andre terapiformer, hvor i brugte meget tid på, at vende og dreje fortiden eller indholdet af de enkelte tanker, uden det rigtigt har flyttet noget for dig.


Er du i tvivl, så kontakt mig eller book en gratis forsamtale, så du kan blive afklaret

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.