Tag et kig på dine tanker – Hvem tillader du at styre dig?

Skrevet d. 15-5-2018 10:34:12 af Kamilla Christensen - Coach, Mentor

Det er måske (for nogen) et provokerende spørgsmål. Men faktum er, vi har tusindvis af tanker kørende i vores hoved dagen lang og de kan være vores bedste ven eller værste fjende. Vi vælger reelt selv…

  • Vi vælger, hvilke tanker vi fokuserer på
  • Vi vælger, hvilke tanker vi ikke vil bruge tid på
  • Vi vælger, hvilke tanker vi tillader at tro på, eller ej

Så, tænk lige kort over, hvilke tanker har du for vane at holde fast i?

Positive tanker? Negative? De analyserende eller måske de selv-nedgørende? Andre?

Måske tænker du ikke så meget over, hvilke tanker du vælger eller hvor meget de fylder, men det er værd at holde lidt øje med. Ikke fordi du skal analysere eller overtænke, men fordi du skal vide, hvilke tanker du lukker ind.

Det kan også være, at du udmærket kender til at have hovedet fyldt med tanker; bakser måske dagligt med at styre tankerne og med at holde dem i ro, især de negative og synes på ingen måde det er nemt at vælge til og fra.

Og det ER ikke nemt at vælge til og fra. Men det kan trænes og du kan lære det, hvis du vil?

Men hvorfor egentlig træne valget af sine tanker?

Fordi tanker generer følelser og følelser påvirker vores handlinger. Og handlinger påvirker vores liv…

Positive tanker genererer gode følelser. Og (som du nok har gættet) negative tanker genererer dårlige følelser.

Det samme gælder for troen på dig selv.

Hvis du går med en overbevisning om: At selvfølgelig kan du! – fx klare den vigtige præsentation eller lande dét job, du drømmer om. Tror på, at du kan klare dig som selvstændig eller hvad det er, så KAN du!

Og hvis du ikke tror, så kan du nok ikke. Fordi det ofte hænger sådan sammen, at når vi ikke tror på os selv eller tror på, at vi kan opnå vores drømme, så bliver det rigtigt svært at finde modet til at tage de skridt, som er nødvendige eller ændre på de vaner, som skal brydes – og dermed udebliver handlingen og drømmene, desværre.

Så det var bare én grund – en ret væsentlig én, synes jeg, til at du skal vælge dine tanker med omhu!

Tankestyring handler i virkeligheden rigtig meget om evnen til at fokusere

Tankestyring handler om, hvordan du bruger din energi. Hvad du vælger at kaste fokus på og hvad du vælger at lade ligge – Men kan man bare det? Ja det kan man. Fordi tanker er bare tanker, de er ikke dig. Du har en tanke og du kan helt frit vælge, hvilke som skal have plads.

Nogen har for vane at bruge en masse energi på at repetere, hvad som er sket før i tiden og hvordan tingene er gået skævt. Fokuserer på, hvordan tingene kunne have set anderledes ud, hvis de nu bare havde gjort sådan og sådan…

Andre har for vane at bekymre sig om, hvad som kan ske, hvis de vælger den ene eller den anden vej. Analyserer og overtænker, hvad der kan gå galt og hvad deres valg vil betyde…

Men hverken fokus på fortiden eller fremtiden er særlig konstruktivt og fører dig reelt ingen vegne. Medmindre du vælger at bruge fortidens erfaringer til læring og udvikling og nøjes med at lade fremtiden være et sted for dine drømme og mål, som du kan fokusere hen i mod med udgangspunkt i her og nu.

Så, det korte svar til spørgsmålet, hvorfor træne valget af sine tanker?

Fordi du – med øget bevidsthed omkring dine tanker – vil have sværere ved at fortsætte på autopiloten. Du vil blive mere nærværende og bevidst om, at du har et valg. Du kan vælge din energi, din glæde, vælge om der skal være ro på og balance – eller uro osv… Og du gør det ved at tage ansvar for dine tanker. Ved at dedikere dig til det, du har gang i eller ved ændre dit fokus. Du vælger. Og det du vælger at fokusere på, får du mere af. Så simpelt er det.

;

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.

Denne hjemmeside anvender cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse. Læs mere