Lidt om stamme-identitet og fællesskabet, der måske dræner dig!

Skrevet d. 4-5-2018 13:47:08 af Signe Westi Løvland - Psykoterapeut MPF, Familieterapeut/-rådgiver, Stresscoach, Mentaltræner

Lidt om stammeidentitet, og når fællesskabet ikke nærer og gavner DIG!

Mennesket er opvokset med behovet for at være en del af et fællesskab. Det sunde fællesskab er med til at løfte os, og bliver et sted det giver os en god følelse at være en del af. vi behøver ikke ’performe’, og skulle agere på en bestemt med for at kunne være med.

Hvordan vi ser os selv i fællesskabet betyder meget for hvor meget vi er knyttede til de andre. Jo mere knyttet man er, jo mere kunne man sige at fællesskabet får samme karakter som en stamme.

 Stamme udtrykker det samme som et fællesskab gør, men er et BLIVENDE fællesskab. Derudover er det også ofte sådan, at en stamme definerer sig selv ved at der er bestemte måder og bestemte normer, altså uskrevne regler, som man skal overholde for at kunne få lov til at være med i stammen. Det er det man kalder ’Stamme-identitet’. Så længe at du accepterer stammens regler og betingelser er du med dens vilkår.

Igennem hele livet træder vi ind i stammekulturer, lige fra vi starter i vuggestuer, børnehave, skole, gymnasiet, venner, uddannelse, familie, job, sport etc.

Som ung og i gymnasiet er stammekulturen især tydeligt.

Hvorfor vælger man en stamme? Det enkle svar er at den giver dig en tryghed. En tryghed om at høre til, et sted hvor du har en plads. Dvs. burde give dig mening, og fylde dig med en glædeover at være med. Dog er der utrolig mange unge der ikke finder den tryghed og den nærende glæde ved at skulle være en del af en stamme.

 Nogle gange bliver fællesskab også noget helt andet.

 Nogle fællesskaber kan bliver en måde for andre at kunne kontrollere og med deres indflydelse påvirke fællesskabet i en så negativ retning, så for at kunne være med bliver vi nødt til at spille en bestemt rolle.

Det betyder, at vi bliver gode til at aflæse de ubevidste regler der ligger henover som et slør. Måske kan det også være, at man ikke bliver vægtet god nok af den i fællesskabet der har mest indflydelse, og så kan ensomheds og forkerthedsfølelsen melde sig. Den er med til at vi tvivler på os selv, og om vi er gode nok.

 

Den kan have en begrænsende og direkte skadelig effekt på dig, hvis du ikke er opmærksom på hvorfor du er med i den.

Lad os prøve at lave endnu en øvelse om fællesskab – eller snarere at vælge fællesskab fra.

Jeg vil gerne bede jer om, at tænke over følgende:

-          Har I oplevet situationer hvor I har valgt et fællesskab fra?

-          Hvad var det der gjorde at I valgte ikke at være en del af det?

-          Hvad skulle have været anderledes for at I havde valgt det til i stedet?

-          Har der været situationer eller fællesskaber hvor du fortryder at du IKKE forlod det?

Dette er bare en lille forsmag på, hvordan du kan starte med at være mere opmærksom på, hvordan du oplever dig i det/de fællesskab(er) eller den/de stamme(r), som du, mere eller mindre, føler dig som et medlem af.

Jeg håber, at du selv har fået en nysgerrighed på, hvad der egentlig er med til DU måske stadig bliver i en usund stammeidentitet, og hvis du er nysgerrig på mere, og har spørgsmål, er du mere end velkommen til at kontakte mig.

Signe Westi Løvland

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.