Heling af medafhængighed del 2 af 2

Skrevet d. 20-1-2018 12:40:44 af Erik Tams - Psykoterapeut, Kropsterapeut, Stresscoach, Coach

Efter at have beskrevet de underliggende mekanismer i medafhængighed, kommer jeg her nærmere ind på mit bud på heling fra medafhængighed.

 

Inden jeg kaster mig ud i det, vil jeg kort sige, at der er tre forhold, som er væsentlige at være opmærksomme på:

1)    Der er ikke noget quick-fix på heling af medafhængighed

2)    Heling af medafhængighed er hverken omkostningsfri eller smertefri, men den er det hele værd

3)    Søg hjælp til helingen af din medafhængighed. Det kan være gennem støttegrupper, terapi eller andet. Fundamentet for medafhængighed er dannet i relation og skal også heles i relation.

 

Elementer i helingen af medafhængighed

Der er 5 væsentlige elementer i helingen af medafhængighed. Jeg har nummeret de 5 elementer og beskriver dem til dels som kronologiske faser i en helingsproces, selvom de i praksis både kan lappe ind over hinanden og have behov for løbende at blive genbesøgt.

 

De 5 elementer er:

1)    Forståelse af baggrunden for medafhængighed og den underliggende afhængighed til narcissistiske personer som en form for selvmedicinering

2)    Forberedelse på omverdenens og især de eventuelle narcissistiske personers reaktioner på din forestående grænsesætning og tilbagetrækning fra medafhængige adfærd

3)    Opsætning og fastholdelse af klare grænser - herunder eventuelt at trække sig fra nogle relationer i en periode eller mere permanent

4)    Forløsning af de underliggende relationstraumer

5)    Udøve selvkærlighed og fortsætte rejsen

 

 

Ad 1) Forståelse for baggrunden for medafhængighed og den underliggende afhængighed til narcissistiske personer

Dette element/fase af helingsprocessen handler om at forstå, hvad medafhængighed er, hvad narcissisme er og hvorfor der er en tiltrækning mellem de to typer. I denne fase anbefales det, at du læser masser af litteratur, ser youtube klip, og at du tager kontakt til en terapeut eller støttegruppe, som kan hjælpe dig med at forstå problematikken.

 

Ad 2)  Forberedelse på omverdenens og især de eventuelle narcissistiske personers reaktioner på din forestående grænsesætning og tilbagetrækning fra medafhængige adfærd

Hvis du på dette tidspunkt stadig er i en relation med en narcissistisk person eller har interaktion med narcissistiske personer, er det vigtigt her at forberede sig mentalt på de narcissistiske angreb, der vil komme, når du begynder at sætte grænser. Det er også vigtigt at forberede dig selv på den tid og proces, som du vil komme til at gå igennem, når du stopper selvmedicineringen gennem den medafhængige adfærd og eventuelt andre former for afhængighed..

 

Samtidigt vil du i denne fase også skulle træne dig i teknikker til at håndtere narcissistiske angreb. Det kan f.eks. være teknikken “observer - ikke absorber”, som er udviklet af Ross Rosenberg, og som grundlæggende handler om, at fokusere din opmærksomhed på at observere eventuelle angreb fremfor at tage dem ind og begynde at reagere følelsesmæssigt på dem. Jeg vil i mit blogindlæg om “håndtering af narcissisme” beskrive denne og andre teknikker mere detaljeret.

 

Ad 3)  Opsætning og fastholdelse af klare grænser - herunder eventuelt at trække sig fra nogle relationer i en periode eller mere permanent

I denne fase er det tid til at iværksætte klare grænser og bruge nogle af de teknikker, som du har lært indtil nu. Det kan føre til tab af relationer, og det kan føre til angreb på dig som person. Det vil være en tid præget af, at du vil få kontakt til din underliggende angst, den patologiske ensomhed og den giftige skam, og du vil få lyst til at droppe hele helingsprocessen og bare hoppe ud i et nyt forhold eller måske genoptage gamle relationer. En terapeutisk relation eller støttegruppe er afgørende på dette tidspunkt af processen.

 

Ad 4) Forløsning af de underliggende relationstraumer

I denne del af helingsarbejdet, handler det om at komme til roden af de relationstraumer, som danner fundamentet for den giftige skam og den patologiske ensomhed. Det er ikke en enkel proces, og det er en proces, der tager tid og kræver god terapeutisk støtte. Her kan både indgå kropsterapeutisk arbejde og psykoterapeutisk arbejde, og det vil være en tid, hvor du kan komme i kontakt med stærke følelser af vrede og sorg.

 

Tilgivelse er ikke afgørende for forløsning af de underliggende relationstraumer, ligesom det heller ikke er afgørende, om du ønsker at have kontakt til de personer, som har været involveret i skabelsen af dine relationstraumer eller ej. Det er op til din vurdering, hvad der er rigtigt for dig.

 

Ad 5) Udøve selvkærlighed og fortsætte rejsen

I denne del af helingsprocessen handler det om, at praktisere selvkærlighed og at fortsætte din helingsproces. Selvkærlighed er både din adfærd, din attitude og din relation til dig selv, og derfor vil du opleve, at jo længere du kommer frem i din helingsproces, des nemmere vil det blive for dig at udøve selvkærlighed.

 

Selvkærlighed er modsætningen til medafhængighed, og på den måde også dit eget bevis for, at du er kommet ud på den anden. Når du således 1) kan opleve en reel følelse af selvkærlighed,  2) kan føle dig tilstrækkelig i dit eget selskab, 3) gør gode og nærende ting for dig selv, og 4) kan finde ud af, hvornår du skal sætte grænser, og hvornår du skal lukke folk ind, så er du grundlæggende kommet ud på den anden side - og kan forvente, at din ubevidste relationsmagnet er ændre fra at tiltrække narcissister til at tiltrække mere balancerede personer i dit liv.

 

Jeg ønsker dig held og lykke med din helingsproces, og du er naturligvis velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller er interesseret i at starte et forløb.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.