Karriereplanlægning handler om at gå på line og finde sit indre kompas…

Skrevet d. 16-1-2018 12:50:30 af Marie Hyltén-Cavallius - Coach, Stresscoach, Mentaltræner, Mentor, Stressterapeut, Terapeut, Business coach, MBSR mindfulness instruktør, Metakognitiv terapeut


Kort før jul var jeg på besøg i advokatfirmaet Plesner for at afholde en workshop om strategisk karriereplanlægning for et kvindenetværk. Netværket bestod af 10 kvinder fra forskellige større danske virksomheder, alle i begyndelsen af 30’erne. Udfordringen var åbenlys fra start: ”Vi sidder alle sammen og fedter med den famøse femårs-karriereplan, men vi kommer ingen vegne… Hvorfor er det så svært, og hvordan kan vi overhovedet planlægge noget som helst, når vi dybest set ikke ved, hvornår det første eller næste barn kommer, hvordan barslen skal fordeles, hvad den kommende organisationsændring betyder for vores position i firmaet og om vores job overhovedet findes om 5 år?"…



Formålet med karriereplanlægning

Der er ingen tvivl om, at karriereplanlægning er en stor udfordring i dag, både fordi vi i mindre grad end tidligere kan kigge i krystalkuglen og se hvad morgendagen bringer, men også fordi arbejdsfordelingen mellem mand og kvinde er langt mindre defineret end den var dengang far gik på arbejde og mor passede hjemmebutikken. Netop af de grunde er karriereplanlægning vigtigere end nogensinde, fordi vi har brug for redskaber vi kan navigere efter på et turbulent og forandringspræget arbejdsmarked, hvor arbejdsfordelingen mellem mand og kvinde løbende forhandles.

 

Karriereplanlægning handler derfor om meget mere end blot at udarbejde en femårs-karriereplan. Karriereplanlægning handler om at skabe et indre værdikompas vi kan navigere efter, så vi både kan forfølge vores drømme og mål, men samtidig sikrer trivsel og work-life balance på vejen dertil.

 

Konkrete redskaber til karriereplanlægning

I mit arbejde med klienter i coachingforløb har jeg både meget målrettede klienter, som har den udfordring, at de har sat deres mål, før de egentlig har taget stilling til, hvad de personligt og fagligt rummer eller hvad de kan lide at beskæftige sig med. Omvendt har jeg også klienter som siger ”Jamen, jeg ved faktisk ikke, hvad jeg brænder for eller drømmer om, og det er et kæmpe pres”. I begge tilfælde starter vi med at undersøge klientens værdier, hvad der motiverer, hvad der er et godt arbejdsliv og hvilken oplevelse klienten har af sine egne ressourcer. Derefter går vi i gang med at undersøge skibets "kompas" og indtegne de markører skibet skal navigere efter, dvs. vi går i gang med en konkret karriereplan, med en overordnet målsætning, delmål og en handlingsplan. Karriereplanen kan mine klienter løbende vende tilbage til og justere i overensstemmelse med egne værdier, kompetencer, ressourcer og interesser. Karriereplanen vil måske løbende ændre sig, men selve kompasset og søkortets værdimæssige markører udstikker den nye rute. Det er dem, der skal sikre at skibet navigeres sikkert og målrettet i havn!

 

Hvorfor er det svært at forholde sig målrettet til karriere- og arbejdsliv?

Det er blevet svært at planlægge vores karriere, fordi vores arbejdsliv ikke længere er så snorlige, som det var dengang karrierestigen kun gik en vej, og det var opad. Dengang i 50’ernes ”Mad Men-tider”, hvor vi - dvs. manden - gik på arbejde og kunne gøre karriere forholdsvist uafhængigt af hvor mange børn, der kom til på hjemmefronten. Dengang der var en hustru i huset til at tage sig af de hjemlige pligter. Dengang manden kunne vandre op af karrierestigen i et raskt tempo i et stramt organisationshierarki uden at bekymre sig om indkøb eller afhentning af unger. I dag er der ingen karrierestige eller trappe, vi kan gå op ad - hverken for mænd eller kvinder. Snarere skal vi lære at gå på line i Matrix- organisationens projektrammer på et foranderligt arbejdsmarked, hvor vi sjældent er ansat i samme virksomhed mere end 5 år ad gangen. Samtidigt går både mænd og kvinder ud ad døren hver morgen, og i takt med at børn kommer til bliver det hurtigt til konflikter og løbende forhandlinger om hvis job, der er vigtigst når lillemanden er syg, eller vuggestuen har lukkedag. Forudsætninger og rammer for at planlægge vores arbejdsliv er altså meget mere bevægelige, end de var tidligere. Derfor har vi brug for redskaber, der kan støtte op om et målrettet og udviklende arbejdsliv.

 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.