Har kontrollen taget magten over dit liv?

Skrevet d. 6-9-2017 14:05:23 af Pernille Louise Salling - Psykoterapeut MPF, Familieterapeut/-rådgiver, Mentor

Ikke så få gange, er jeg stødt på meninger og udsagn såsom at vi skal lære at slippe kontrollen og ikke være sådan nogle kontrolfreaks. Men som så meget andet, handler det om balance i livet. Det er jo positivt og ligefrem livsnødvendigt at være i stand til at tage ansvar for sit liv, have drivkraft og styre hen mod dét man gerne vil. Men det er samtidig også vigtigt at spørge sig selv: ”er det her noget, jeg kan kontrollere – og hvornår tager kontrollen overhånd”? Ofte betaler vi nemlig en høj pris – ja, vi kan faktisk udmatte os selv ved at prøve at kontrollere alt det, vi alligevel ikke har nogen eller ret meget indflydelse på. Det kan dreje sig om andres tanker eller følelser om os, bekymringer om fremtiden eller om sygdom eller død.



Mange klienter i min praksis kommer til mig og fortæller om deres liv, hvor stort set alt skal være i kontrol eller perfekt for at være godt nok. Det kan være i forhold til motion, udseende, jobsituation, børn, hvordan man klarer sig socialt om man er en god nok mand, kone, elskerinde osv. Det kan fx være mennesker der på papiret klarer sig rigtig godt, men som har mistet evnen til at mærke sig selv eller omgivelserne i en evig stræben efter kontrol og at opnå det ”perfekte” liv.



Hvilken frygt hjælper kontrollen dig af med?



Et stort behov for kontrol udspringer af en frygt for at mærke (gammelt erindringsmateriale) og giver en følelse af tryghed – i hvert fald for en kort stund. Måske oplevede vi utryghed og ustabilitet i vores barndom, og vores strategi imod at mærke det, kan være at prøve at have kontrol over alle de situationer der kan udgøre en potentiel risiko for følelsesmæssig ubehag eller kaos. Det giver jo som sådan også god mening at prøve at skabe orden i kaosset – fx for barnet af en alkoholiker som er nødt til at tage alt for meget ansvar på sig for at passe på mor eller far. Dette er et eksempel på en helt naturlig overlevelsesstrategi, når man er barn, men som er uhensigtsmæssig på mange måder, når man er blevet voksen. For hvis kontrollen fylder for meget i vores liv, er det svært at være vital, være autentisk i kontakten med andre, turde mærke efter i kroppen, give sig hen, nyde nuet, turde tage en risiko der kan føre til en afvisning osv. – og det er en høj pris at betale.



Hvad kan du gøre?



Der er selvfølgelig ikke nogen hurtige, nemme løsninger, da processer og forandringer tager tid. Men der hvor du rent faktisk har mulighed for at gøre noget og have en vis portion indflydelse er i forhold til dig selv. Du har stort set ikke kontrol over andre. Det handler på ingen måde om at du skal kunne kontrollere dine tanker eller følelser – for det kan du alligevel med stor sandsynlighed ikke, men i min optik handler det i højere grad om at lære at mærke efter i dig selv – i dit tempo, at turde være til stede med dét, der er, og derigennem få svarene du behøver til at forme dit liv, på den måde du ønsker og som er meningsfuld for dig. Mange mennesker har gavn af at få hjælp til denne proces. Hvis du ønsker hjælp til at finde ud af hvad der ligger bag dit behov for kontrol og blive bedre til at mærke efter i dig selv, er du hjertelig velkommen til at kontakte mig. Jeg hjælper dig gerne på vej.



De bedste hilsner

Pernille Salling, psykoterapeut MPF og familieterapeut

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.