Teenagere med lavt selvværd: hvad kan du som forælder gøre?

Skrevet d. 21-7-2017 14:22:47 af Pernille Louise Salling - Psykoterapeut MPF, Familieterapeut/-rådgiver, Mentor

Teenageårene er for mange en udfordring fysisk, psykisk og socialt, og måske har du også selv erindringer om at det var en ekstra sårbar tid for dig? Mange kender til at teenageårene er en tid hvor man kan være usikker på hvem man er, hvilke valg man skal træffe og hvad man vil med sit liv både nu og fremover. Og presset har nok aldrig været større eftersom man nu i højere grad end tidligere kan sammenligne med de andres ”perfekte” liv på de sociale medier.


En teenager med lavt selvværd, bruger ofte energi på:


– ikke at føle sig god nok

– at føle sig forkert fx for tyk eller for tynd

– at påtage sig skylden, hvis noget går galt
– at tænke meget på, hvad andre tænker om ham/hende
– at sammenligne sig med andre
– at holde sig tilbage blandt nye mennesker
– at skulle præstere noget for at føle sig noget værd
– er ofte selvkritisk eller bekymrer sig meget

Der er grund til at være opmærksom på hvordan din teenager har det. Hvis din teenager har nogle af disse symptomer, kan det tyde på et lavt selvværd. Der er heldigvis flere ting du kan gøre, hvis du opdager at din teenager ikke trives, hjernen er nemlig stadig i udvikling, så fortvivl ikke, hvis du nogen gange føler du taler for døve øren, for det du har lært din teenager er derinde et sted. Alle er noget værd og har noget at byde på, det handler om at finde ud af hvad.


Forskellen på selvtillid og selvværd

Mange mennesker har svært ved at skelne mellem selvværd og selvtillid. Hvis man har lavt selvværd, kan man kompensere for det ved at opnå mere selvtillid. Det kan man fx gøre ved at præstere noget eller opnå gode resultater ved bl.a. at få topkarakterer, dyrke sport, have et arbejde med prestige, at have mange venner, få mange ”likes” osv. Man kan altså opbygge en god selvfølelse af at klare sig godt, men selvfølelsen vil altså bygge på selvtillid. Det er selvfølgelig fint nok at vide at man er god til forskellige ting, men hvis man ikke samtidig har et godt selvværd, vil man ofte have følelsen af at skulle præstere noget for at føle sig noget værd.

Hvis man derimod har et højt selvværd, vil ydre omstændigheder (blandt andet de ting der giver selvtillid) ikke påvirke ens indre tilstand eller balance så meget. For selvom man ikke kan gøre det, man var god til mere, fx udøve sport på højt plan, altså de ting der før gav selvtillid, vil man stadig føle sig god nok som person. Selvværd er en følelse af at man med både sine styrker og svagheder grundlæggende er god nok som menneske. Når man er blevet opmærksom på, at man har lavt selvværd, kan man (evt. med hjælp fra de nærmeste og/eller i terapi) begynde at ændre på de negative følelser og tanker, man har om sig selv.

 

Her er nogle eksempler på hvordan du kan hjælpe din teenager til at føle mere selvværd:

  • Anerkend den unge for den skønne person han/hun er og sæt ord på alt det positive du også ser (det du gerne vil se vokse, skal du nære).
  • Lyt og sæt tid af når den unge kommer til dig
  • Respekter den unges grænser og behov for privatliv
  • Sig hvad du ser/hører/lægger mærke til på en konkret og omsorgsfuld måde
  • Spørg ind til den unges tolkning af situationen, de negative følelser og selvkritikken. Ofte kommer vi forældre i den bedste mening til at trøste eller komme med ”gode råd”, hvilket lader den unge alene med sine tanker og følelser.
  • Det har rigtig stor betydning, at du er positivt nysgerrig og viser interesse for dét den unge fortæller, også selv om du har hørt det (mange gange) før.
  • Tænk på hvordan du som forælder bedst formidler budskabet/dine observationer/er i kontakt med din teenager. Gør det på en måde der fremmer fortroligheden og tilliden imellem jer.
  • Husk barmhjertigheden med din teenager og med dig selv som forælder. Husk på at I begge gør det så godt som I kan og at ingen er perfekte. Du er et godt forbillede for din teenager, når du tør vise at det er okay at begå fejl.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.