Få viden om angst, tag kontrollen og oplev mere frihed

Skrevet d. 16-5-2017 10:12:27 af Emilie Assentoft - Psykolog

FÅ VIDEN OM ANGST, TAG KONTROLLEN OG OPLEV MERE FRIHED

Vi bliver alle ramt af angst, i større eller mindre grad, i løbet af livet. Alligevel kommer det som en overraskelse for de fleste af os.

Det overvælder os, og vi får en følelse af at miste kontrollen. Vi tror også ofte, at den kommer ud af det blå. Uden grund.

Det gør os bange. For hvad nu, hvis det sker igen? Helt uden vi kan styre det? Vi bliver angste for angsten. 

Er du træt af, at angsten og ubehagelige tanker styrer dit liv? Så ville denne blog give dig viden om, hvorfor vi får angst, hvordan den kan opleves, og komme med 7 råd til, hvad du kan gøre, når du bliver overvældet af angsten. 

Den gode nyhed er nemlig, at du KAN gøre noget ved det! Og sikkert allerede har gjort det. Du behøves ikke at blive så overvældet. Forhåbentligt kan bloggen være med til at genvinde et håb om, at tingene kan være anderledes. 

Angst opstår ikke ud af det blå: Men hvorfor får man det så?

Mange tror, at angst opstår ud af det blå. Uden grund. Angst er dog en sund reaktion på, at der er for meget pres. At du er stresset. At du har brug for en pause. Der findes mange forklaringer på, hvorfor man oplever angst.

#1 Situationer i vores barndom og fortidige relationer, hvor man har oplevet, at det ikke var okay at sige fra, være ærlig og stå fast ved egne behov og fornemmelser.

#2 Adfærdsmønstre og forsvarsmåder, der stammer fra disse oplevelser, og som går igen i vores nuværende relationer, og som, utilsigtet, kan føre til utryghed, angst og en følelse af at være overvældet.  

#3 Arbejdsvaner, prioriteringer og perfektionisme, der kan føre til stress og angst.

#4 At vi tror, at angst er farligt, sygeligt, unormalt og ’ikke burde være der’. Noget vi især lærer i det vestlige samfund. Vi er overbeviste om, at angst er farligt og unormalt, og vi tror derfor, at vi ikke kan håndtere det. Men vi glemmer, at angst er noget alle oplever, et eksistentielt menneskeligt vilkår og er en sund kropslig reaktion. 

#5 Vi undertrykker derfor angstens signaler ved rationelt at forsøge at løse den ved at bekymre os om fremtiden, og forberede os på ’mulige’ trusler. Eller entydigt fokuserer på minder, hvor man havde en oplevelse af ikke at kunne kontrollere angsten. Dette er med til at vedligeholde angsten.

Hvad er angst?

Angst er ikke farligt. Men kan føles enormt ubehageligt, og som om der virkelig er fare på færde. Så det er helt normalt, at vi får lyst til at løbe skrigende bort fra den. Eller vi ikke vil have noget at gøre med den.

Vi oplever angst eller angst-anfald i forbindelse med ting, som har værdi for os, og vi kan opleve følgende symptomer: 

#1 Bekymring & tankemylder, katastrofetanker, kaos og forvirring. 

#2 Stress, panik, tristhed, lavt selvværd & utilstrækkelighed, håbløshed (det kommer aldrig til at blive bedre)

#3 Hjertebanken, uro, hyperventilering, kvalme, søvnløshed, træthed, en følelse af være ude af os selv og rastløshed.

Vores hjerne er faktisk rigtig smart. Når først amygdala og vores sympatiske nervesystem opfatter, at der er overload, sætter den gang i angsten og en kaskade af handlemuligheder, der kan sikre vores overlevelse. Der udskilles adrenalin, som er det samme stof, der injekteres, når en person, får et hjerteanfald. Det vil sige, at angst faktisk sikrer din overlevelse, selvom det føles omvendt. Angst er ofte ledsaget af katastrofetanker, der har tendens til at overvurdere betydningen af fx et job, en relation eller en anden interesse. Ofte vil hjernen fortælle dig, at du skal gøre noget drastisk for at sikre din overlevelse.

Ofte vil du ikke behøves at gøre noget drastisk for at få det bedre.

Selvom det føles ubehageligt, så se om du kan udforske, være nysgerrig på angsten og din krop. Bliv fortrolig med din krops signaler. Den er kun ude på at hjælpe dig. Hvad tror du, den prøver at fortælle, er vigtigt for dig, og som du virkelig har brug for? 

7 gode råd til angst

#1 Hold en pause, parkér angsten og mulige løsninger. Tal til den, som du ville gøre til en god ven, der var bange. Fx ’du er okay’. ’Du er ikke farlig’.  ’Jeg er her med dig’. 'Det er ikke så vigtigt, som det føles lige nu'. ’Lige meget hvad skal det nok gå’. 

#2 Giv slip på alles forventninger, negative fortællinger, kontrol og gør ingenting. Stol på, at det løser sig, hvis du giver slip.  

#3 Sæt eller lig dig et behageligt sted, hvor du kan undgå at blive forstyrret. Lav evt. en guidet meditation eller sid blot i stilhed. 

#4 Bevæg eller ryst din krop og de steder, hvor du kan mærke spændinger. Dans, hvis du føler for det. Lav yogastillinger, uden at presse dig selv, hvis du er til det. Gå en tur i naturen. Duft og lyt til lydene. 

#5 Skru ned for arbejde, aftaler, tjek af telefon, internet og stimulanser, såsom kaffe, nikotin og koffein.

#6 Når du føler overskud igen, kan du se på, hvad der kan have ført til angsten, og se om der noget, du kan justere. Er der noget, du bruger for meget tid? For lidt tid på? Søg hjælp, hvis det føles uoverskueligt at kigge på det selv. 

#7 Put ting ind i kalenderen, som du har lyst til, og som giver dig energi, ikke som du ’burde'. 

Disse råd er vejledende, og det vigtigste er, at du mærker efter, hvad du har brug for. Måske nogle giver mening for dig, andre ikke. Det er helt okay. Du kan også forsøge at huske tilbage på tidligere erfaringer, og hvad du gjorde for at håndtere angsten. 

Jeg tror på dig. 

Hjertevarme Emilie, psykolog og ejer af frihedisind

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.