Stress i barndommen?.... stress i voksenlivet!

Skrevet d. 8-11-2014 10:54:38 af Birgitte Grønbech - Psykoterapeut MPF, Parterapeut, Stressterapeut

Dit system påvirkes også af tidlige oplevelser

Vi er født med en evne til at være i verden og have tillid til den. For at at kunne overleve har vi vores autonome nervesystem, der sætter os i stand til hurtigt at reagere på farer og udfordringer. Helt automatisk! I din hjerne lagres disse farer for at undgå dem fremover.

Gennem din opvækst har du i større eller mindre omfang oplevet ting, som kan sætte dit system under pres. Dét, der for nogle mennesker er en ganske lille ting, kan for dig opleves som en stressfaktor. Traumatiske oplevelser kan sætte dit system i alarmberedskab i situationer, hvor du ellers havde grund til tillid.

Det kan skyldes omsorgsvigt fra voksne i din barndom, mobning, utryghed, ulykker eller at dine grænser er overskredet af autoriteter. Hvis ikke du efterfølgende har fået snakket om og bearbejdet oplevelserne, sidder de i dit system.

Hvis du har en ophobning af traumatiske oplevelser, bliver det svært at være i verden med indre ro og balance. Det er måske endda så velkendt at være i denne tilstand af uro, at du ofte sætter dig selv i situationer hvor uroen får plads? Måske dæmper du uro med overdreven brug af mad, alkohol, arbejde eller andre ting?

Hvis du har gemt på mange af dine barndomshistorier kan du få en langt større stressrobusthed i hverdagen ved at forstå dig selv. Du kan gennem psykoterapi og stresscoaching få hjælp til at undersøge hvad der stresser dig. Gennem samtaler og følelsesmæssig bearbejdning kan du opleve at få fornyet energi til at være i verden uden udnødig stress som akviteres af dit ubevidste. Stress er også en mulighed for at skabe udvikling.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.