Sådan får du mere og bedre sex

Skrevet d. 13-4-2016 17:21:09 af Cleoh Dharma Søndergaard - Psykolog, Sexolog, Familieterapeut/-rådgiver, Mindfulness instruktør, Parterapeut, Traumeterapeut

Forudsætningen for et godt sexliv er, at I hver især kender jeres seksualitet og ved, hvad der tænder jer. Hvis du ikke ved det, så må du på opdagelse i din egen krop.

Rigtig mange danskere i faste parforhold er utilfredse med deres sexliv.

De synes, de får for lidt, for upassioneret eller for kedelig sex. Er du en af dem, der mangler inspiration til at få vendt den nedadgående spiral og få boostet nyt liv i dit sexliv, så læs med her, hvor jeg giver konkrete tips til mere og bedre sex.

Den største årsag til et middelmådigt parforhold er dovenskab. Og det gælder også i sexlivet.

Hun møder hver dag par, der har ondt i intimiteten og trænger til hjælp for at komme videre. Ifølge sexologen er der fem syndere, der ofte går igen, og som kan dræbe lyst, initiativ og glæde i ethvert parforhold.

Dovenskab
Er du holdt op med at gøre dig umage? Når der går dovenskab i den og vi begynder at tage hinanden for givet, så dør intimiteten langsomt. Nogle gange kan vi have brug for et kærligt skub og et par øjne, der ser på vores forhold udefra for at blive opmærksom på dovenskaben.

Hun oplever heldigvis, at man med få ændringer faktisk kan opleve store forandringer, hvis begge parter er indstillede på at gøre en indsats. Får du spurgt ind til din partners dag med oprigtig interesse? Får du spurgt, hvad der optager ham eller hende lige nu? Dyrker du motion, eller lader du bare stå til? Gør du noget ud af din påklædning, eller er du blevet ligeglad derhjemme? Udseendet og dét at ville gøre sig attraktive for hinanden betyder meget for lysten, især når man har været sammen længe.

Tantekys
Par der har været sammen længe holder ofte op med at kysse rigtigt. Og det er synd, for et passioneret kys kan vække lysten meget effektivt. Overrask din partner ved at holde ham eller hende fast i det obligatoriske farvel, hej eller godnatkys. Brug tungen og læberne ligesom dengang I kyssede som nyforelskede, det sætter bl.a. gang i produktionen af hormonet oxytocin, som også kaldes kærlighedshormonet.

Kritik
Jeg hører ofte bebrejdelser som 'hvorfor gør du aldrig' og 'hvorfor siger du aldrig' mellem parrene i sin praksis. Kritik opfordrer ikke til hed og spontan elskov; tværtimod. Kritik gør, at I fjerner jer fra hinanden og især får kvinden til at lukke ned for sin seksualitet og lyst til intimitet. Mit råd er at vende pilen indad og spørge sig selv: hvordan kan JEG være en bedre kæreste i dag? Hvad kan jeg gøre for at glæde min kæreste uden at forvente noget til gengæld?

Når du starter med dig selv – også med de helt små ting - så vender du langsomt den negative spiral i en mere positiv retning, siger hun.

Forkerte prioriteringer
Vi har ikke tid til at sætte en halv time af til hinanden om dagen, er den mest almindelige indvending, når jeg opfordrer til at bruge mere tid sammen. Men det er ofte en undskyldning for ikke at gøre noget ved problemerne. En halv time SKAL der være plads til; så må tv-avisen, indbakken, cykelturen eller Facebook vente.

Den halve time kan være når ungerne er lagt; og kan bruges på at ligge tæt hud mod hud og røre, snakke og evt. have sex. Men det er ikke sex, der skal være fokus på, hvis I er kommet langt fra hinanden.

Orgasmejagt
Forudsætningen for et godt sexliv er, at I hver især kender jeres seksualitet og ved, hvad der tænder jer. Hvis du ikke ved det, så må du på opdagelse i din egen krop. Men når det er sagt, så er det ikke kun orgasmen, der er vigtig i forhold til sex med din partner. Det er sanseligheden, det legende, nysgerrigheden overfor hinanden. Det at være nøgne sammen skaber en sårbarhed og samhørighed, som er vigtig for jer som par. Det er et rum, I ikke deler med andre, og derfor skal I værne om det.

Dårlig timing
Sex skal, hvis man er travle småbørnsforældre, ofte skemalægges. Det lyder uromantisk, men det behøver det ikke at være. I skal sætte tid af, og det behøver ikke nødvendigvis at være sent om aftenen, hvor I er dødtrætte. Man kan godt gå i seng kl. 20, når ungerne er lagt, og så stå op igen senere. Eller sætte vækkeuret til at ringe en halv time før tid, hvis det er om morgenen, I er mest oplagte. Det vigtigste er, at I kommer i gang og sætter tid af til det.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.