Mindfulness og fysisk ubehag

Skrevet d. 17-11-2016 11:39:49 af Emilie Assentoft - Psykolog

Mindfulness og fysisk ubehag

Når vi bliver ramt af fysisk ubehag, som hovedpine, migræne, kvalme, muskelspændinger, influenza, bivirkninger ved medicin eller kemoterapi eller andre fysiske smerter, kan det være svært at acceptere. Det giver god mening! Vores betingede sind sætter ind, og vil for alt i verden gerne af med ubehaget. Det vil gerne problemløse så hurtigt som muligt. Det kan i mange tilfælde være rigtig smart, når vi fx har et konkret problem, som at skulle flytte en sofa fra den ene ende af stuen til den anden. Men ofte er psykiske og fysiske smerter af mere kompleks karakter, og lader sig ikke sådan lige løse.

Den kritiske dommer

Vores indre kritiske dommer kan være hensigtsmæssigt, hvis vi fx skal rette en opgave igennem eller som nævnt skal et sted hen. Men ofte er den ikke særlig konstruktiv eller helende, når det gælder fysisk og psykisk smerte. Denne dommer har ofte en katastrofepræget, fordømmende og generaliserende karakter, og kan være grublerier over fortiden eller bekymringer om fremtiden:

  • Tænk, hvis jeg har ubehag eller smerter for evigt?
  • Jeg kan ikke holde det ud – stopper det aldrig?
  • Det er så ubehageligt
  • Jeg kan jo ikke ligge her for evigt
  • Jeg burde ikke være syg. Jeg burde være på arbejde.
  • Jeg har ikke lov til at være syg
  • Jeg er også altid så uheldig. Det er altid mig, som er syg.
  • Det ender med at jeg mister mit job, jeg finder aldrig et job eller at folk bliver trætte af mig.
  • Jeg er helt alene i verden.

Disse tanker er bare nogle eksempler på, hvad der kan strømme igennem vores hoved, når vi oplever fysisk smerte, og de er helt normale. Dog kan vi, i vores smerterus, bliver narret til at tro, at de er absolutte sandheder. At vi rent faktisk aldrig kommer til at få det godt igen. Dette gør os faktisk bare stressede, og forlænger vores fysiske smerte. Dette er der intet farligt ved, men når vi nu rent faktisk ved, at mindfulness meditation har dokumenteret virkning over for forbigående og kronisk fysisk smerte, så hvorfor ikke prøve det?

Accept af den fysiske smerte 

Du kan styrke din evne til at acceptere ved at minde dig selv om, at du født med kapaciteten til at rumme fysisk smerte, og de fortællinger, dit betingede sind skaber, blot er tanker, ikke sandheder. At den prøver at løse noget, som der ikke lader sig løse ved simpel problemløsning. Næste gang du oplever fysisk smerte, kan du forsøge, at gå ned i kroppen, hver gang, du kommer til at identificere dig med den indre dommer. Forsøge kropsligt at acceptere og give plads til den fysiske smerte – frem for at forsøge at presse den væk eller at ville have den væk. Hvad sker der med den fysiske smerte, hvis du giver slip på ‘burderne’ og forventningerne, blot for en stund?

Når du tillader dig selv dette, styrker du din opmærksomhed og fokus. Du træner dig selv i at vende tilbage til et fokuspunkt, fx kroppen, og det kan medføre, at du ikke lige så let bliver distraheret eller revet med af ‘den indre dommer’. Vi kan ikke blive frie fra kritiske tanker og bekymringer, men vi kan lære at relatere anderledes til dem.

Hvis du gerne vil have  en erfaren og støttende mentor ved din side, der kan hjælpe dig med at håndtere din fysiske smerte og styrke din allerede medfødte kapacitet til at acceptere den, så er du velkommen til at kontakte mig. Jeg står klar til at hjælpe dig. 

Jeg sender dig masser af tanker til din proces, og husk at have tålmodighed med processen, især når det bliver svært.

De varmeste hilsener

Emilie Assentoft, psykolog, mindfulness-instruktør og stifter af FRIHED i SIND.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.