Hvad vil det sige, at være introvert?

Skrevet d. 8-8-2016 11:17:36 af Suzy Bay Smidt

Ved du hvor stor en andel af befolkningen der er introverte? Det er 30-50% af befolkningen, dvs. din familie, din kolleger og dine venner. Du forbinder det sikkert med generthed, det har jeg selv gjort. Men generthed er en pinefuld lidelse hvor man frygter andres domme over en. Introverte lider ikke, vi ønsker blot mere ro i hverdagen end ekstroverte vil. Vi har brug for ro til at tænke, arbejde og for at genoplade batterierne når vi har været sammen med mange mennesker. Vi elsker mennesker, vores kæreste, nære venner, familie og børn. Men vi bliver trætte og ineffektive i åbne kontorlandskaber - der er simpelthen for mange indtryk til at vi kan koncentrere os. 


For at give et godt svar på et spørgsmål har vi brug for at tænke først - lige 5-10 sekunder for at skabe forbindelse til hukommelsen. Dagen efter en fest får jeg tit skæld ud af vennerne fordi jeg tog snigeren hjem. Jeg tog ikke hjem fordi jeg keder mig, men fordi jeg er overstimuleret og drænet af small-talk. Men hvorfor har introverte det på den måde? Og hvorfor er ekstroverte lige modsat? Og hvorfor misforstår introverte og ekstroverte tit hinanden? Det er det jeg fortæller om i denne video. Først gennemgår jeg hvordan introverte er fysisk forskellige fra ekstroverte, dernæst vil jeg tale om hvordan samfundet har brug for introverte og til sidst vil jeg tale om hvordan en ekstrovert kan have gavn af en introvert.


Mit navn er Suzy Bay-Smidt og jeg fandt ud af for seks år siden at jeg er introvert. Det var en stor lettelse for mig, for nu vidste jeg at min væremåde ikke var en lidelse jeg skulle af med, men i stedet et vigtigt personlighedstræk jeg skal udvikle og gøre stærkere. Nu er det min opgave at hjælpe andre introverte til at opnå samme forståelse.


Så hvorfor har ekstroverte altid et flot svar lige fra hoften, mens introverte skal bruge tid for at svare? Gennem en PET-scanning af voksne introverte og ekstroverte har man fundet ud af, at introverte og ekstroverte bruger forskellige blodbaner i hjernen. Introverte bruger en lang indre blodbane som har at gøre med langtidshukommelse og problemløsning. Ekstroverte bruger en kort ydre blodbane som har med sanserne og korttidshukommelsen at gøre. Brugen af langtidshukommelsen gør, at man skal tænke for at tale som er tilfældet for introverte. Brugen af korttidshukommelsen gør, at man skal tale ofr at tænke som er tilfældet for ekstroverte. 


Hvorfor er det så at introverte har brug for ro og ekstroverte har brug for fart? Det er fordi introverte og ekstroverte har forskellig følsomhed overfor dopamin. Dopamin er den neurotransmitter der motiverer mennesker til handling. Dopamin motiverer mennesker til handling af succes, lykke og kærlighed. Det er dopamin der mennesker risikovillige, vedholdende og handlekraftige. Man kan både få for meget og for lidt dopamin. For meget dopamin kan give angst og paranoia. For lidt dopamin kan gøre en deprimeret og handlingslammet. Adrenalin hjælper dopaminen frem. Introverte har allerede en stor mængde af dopamin i hjernen. Adrenalinen medfører at der bliver tilført endnu mere, hvilket gør at introverte bliver overstimulerede. Det er derfor introverte foretrækker et roligt tempo i hverdagen, det er derfor introverte er konfliktsky og det er derfor introverte ikke bryder sig om at tage risici. Ekstroverte har derimod en mindre mængde dopamin i hjernen. De har derfor brug for adrenalin for at få tilført ekstra dopamin. De søger derfor ekstra kick i hverdagen fra ting som oplevelser og risici. Af denne årsag kan ekstroverte være konfronterende. Følsomheden overfor dopamin forklarer i høj grad hvorfor introverte og ekstroverte misforstår hinanden. Introverte forstår ikke hvorfor ekstroverte altid kan køre i højeste gear uden at blive drænet for energi. Ekstroverte forstår ikke hvorfor introverte kan være rolige og koncentrerede i lang tid af gangen uden at blive deprimerede og handlingslammede.


Hvorfor har introverte og ekstroverte forskellige følsomheder overfor dopamin? Det er naturen der har skabt os sådan fordi enhver dyreart har brug for både krigere og vogtere for at overleve. Introverte er vogterne. De er stille og tålmodige og kan derfor sidde i et vagttårn i timevis og spejle efter fjenden og advare flokken hvis de ser dem. Introverte er vedholdenden nok til at sidde med øjnene i et mikroskop i dagevis for at forstå reaktionsmønsteret for en bakterie. Derfor kan introverte opdage en dødelig epedimi før den bryder ud. Introverte er observerende og bare ved at observere to ledere tale sammen og opdage misforståelser mellem dem kan stoppe en krig for at bryde ud. Men når det alligevel sker har vi brug for de ekstroverte. De ekstroverte er krigerne. De kan agere i nuet, så når fjenden når lejeren kan de ekstroverte håndtere dem. Ekstroverte tilpasser hurtigt omgivelserne, så når en epedimi bryder ud finder de ekstroverte først en ny måde at leve på. Ekstroverte får energi af adrenalinen, så når krigen bryder ud er det de ekstroverte der løber forrest. Introverte er eftertænksomme og forsigtige og de ekstroverte reagerer og tager risici. Derfor siger man at det er de ekstroverte der får os ind i kriser og de introverte der må få os ud igen. 


En der har været god til at hjælpe folk i kriser er moder Theresa. Igennem hendes godhed, respekt og menneskelige indsigt har moder Theresa hjulpet og rørt mange mennesker i dyb krise. Menneskelig indsigt er noget mange introverte besidder. Derfor er vi gode til at lytte til andre, læse mellem linjerne og hjælpe andre (især de ekstroverte). Det er vigtigt at ekstroverte har introverte blandt venner eller familien fordi ekstroverte har brug for at tale for at tænke og introverte har brug for ro til at lytte. Hvad sker der når en ekstrovert ikke kan få sit kick udefra? Så kan en introvert lære ham/hende at få det fra sine tanker. Vi kan lære jer rigdommende i forestille jer det i elsker allerhøjest og få glæde af det selvom det ikke er til stede lige nu. Det er gennem introverte at mennesker har fået nogle fantastiske historier foræret, f.eks. Den lille havfrue, Harry Potter og Ringenes Herre er alle skrevet af introverte. Det er relativitets-teorien af Albert Einstein og den første Apple-computer af Steve Wozniak også. Så stregen i sandet er at introverte bidrager med forsigtighed, eftertænksomhed og kreativitet. 


Jeg håber du er blevet klogere på introversion og ser det som et positivt karaktertræk. Jeg håber de introverte der har lyttet med eller læst dette har fået en større selvrespekt. Og jeg håber at alle vil starte fremmende tiltag, f.eks. ved at italesætte det på arbejdspladsen eller i skolen. Tak for jeres tid.