Forestil dig en ideel omsorgsfigur, der giver tryghed og ro

Skrevet d. 17-11-2016 12:24:04 af Emilie Assentoft - Psykolog

Forestil dig en ideel omsorgsfigur, der giver tryghed og ro

Forestil dig en ideel omsorgsfigur, der giver tryghed og ro, og styrker din evne til at være med svære følelser og tanker. 

Normalt at have negative følelser og tanker
De fleste af os har en tendens til at være selvkritiske og fordømmende både over for os selv og andre, når vi oplever svære følelser, såsom angst, stress, tvivl, tristhed, depression og usikkerhed. Og en masse selvkritiske tanker kan opstå, fx hvorfor gjorde jeg ikke bare sådan, hvorfor tog jeg denne beslutning, jeg burde ikke være trist eller bange, jeg er en dårlig fagperson, partner, ven, barn osv.

Disse er dog helt normale følelser og tanker, og en del af det at være menneske. Det glemmer vi bare nogen gange. Det kan forklares ud fra, at vi for det første lever i et samfund, der priser produktivitet og økonomisk velstand, og ikke levner meget plads til fejl. Desværre fører det uundgåeligt til flere fejl, for det er de færreste, der i længden, motiveres af en hård pisk og økonomisk velstand.

Flere undersøgelser viser også, at en mere tilgivende tilgang over for os selv og svære følelser faktisk fører til bedre præstationer, højere arbejdsglæde og livskvalitet. For lige meget hvor meget vi vender og drejer det, er mennesket ikke en maskine. Vi har følelser og vi laver fejl. Vi skal bruge vores negative følelser til at navigere og til udvikle os

De tre systemer
Paul Gilbert som er psykolog, taler om tre systemer, der er relevante i den forbindelse:

  • Et system fokuseret på at blive fri for lidelse og på at opnå ting i livet. Dette system sørger for at vi handler, finder løsninger og producerer.
  • Et system fokuseret på vores overlevelse, og som aktiverer vores kamp/flugt/angst/stress responser, hvis nødvendigt.
  • Et system fokuseret på at give os tryghed og omsorg, når vi har brug for at lade op og falde til ro. Et sted, hvor vi er gode nok lige meget. Når dette system aktiveres udskilles fx oxytocin, som har en beroligende effekt på os.

Man kunne hævde, at fordi vi netop lever, i et samfund, der har så meget fokus på at producere, er vi meget af tiden i de to første systemer. Vi kan derfor let komme til at tro, at vi kun har værdi, hvis vi producerer noget og hvis vi lige opnår det næste.. Derfor bliver vores kamp/flugt system også nemt aktiveret, fordi produktionen/opnåelsen bliver lige ens værdi som menneske. Men sådan behøves ligningen ikke at være!

Mindfulness og buddhisme: Effektive antidoter
Heldigvis er der inden for de sidste 20 år opstået en masse modreaktioner på et sådant samfund og principper fra mindfulness og buddhismen fungerer som effektive antidoter, og kan netop være med til at aktivere det tredje system, vores omsorgssystem, som kan give os den tryghed, omsorg og ro, vi alt for ofte er i underskud af. Dette system er yderst vigtigt, fordi det giver os en tro på, at vi selvfølgelig er noget værd – uanset hvad og hvor meget vi producerer – og dermed bliver det ikke lige så farligt, hvis vi fejler på arbejdet, i parforholdet eller med børnene.

Aktivér dit omsorgssystem
Ved at forestille dig en ideel omsorgsfigur, kan du komme i kontakt med dit omsorgssystem. Nogen gange kan det være svært for os at stole på andre, selv dem vi elsker og os selv, og derfor kan det være rart at kunne invitere en ideel omsorgsfigur ind. Selvom det er vigtigt at blive støttet af vore tætte, så er det desværre ikke altid muligt, fordi de også kan stå i noget. Derfor kan man i sådanne situationer prøve denne af. Man kan også bruge den rutinemæssigt som en måde at styrke sin evne til at yde omsorg for sig selv og andre.

Forestil dig en ideel omsorgsfigur, der giver tryghed og ro
Forestil dig fx en person, figur, dyr eller sted, der, for dig, symboliserer ubetinget omsorg og medfølelse. Ofte associeres der til dette visdom (evnen til at kunne acceptere modstridende perspektiver), tilgivelse, varme og en ikke dømmende holdning. Stil dig selv følgende spørgsmål og tegn den evt., hvis du får lyst.

  • Hvordan skal dit symbol se ud?
  • Hvordan skal den sanses? (fx duft og overflade?)
  • Hvad har du brug for, at symbolet siger til dig af medfølende og tilgivende karakter? Er der noget den skal sige for, at du kan stole på den?
  • Hvordan kan du invitere den ind? Hvornår vil det være vigtigt for dig at invitere den ind?

Denne øvelse kan laves flere gange, og det er helt normalt at finde flere symboler, jo mere, man laver øvelsen. 

Jeg sender masser af varme og medfølelse til dig og din proces. Du skal være velkommen til at skrive eller kontakte mig, hvis du har spørgsmål til øvelsen eller gerne vil have en psykolog koblet til din omsorgsproces.

De varmeste hilsener

Emilie Assentoft, psykolog og stifter af FRIHED i SIND.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.