Fastlåsthed, stress og angst smitter

Skrevet d. 20-1-2017 08:59:13 af Jonas Borup

Jeg planlægger en kommende undervisning omkring motiverende dialog og motivationsarbejde rettet mentorer og jobkonsulenter,. Undervisningen handler om hvordan professionelle kan arbejde med at motivere andre, og den handler om hvordan professionelle der arbejder med mennesker i fastlåste livssituationer kan tage vare på sig selv - og det sætter refleksioner igang:

Menneskets nervesystemer taler sammen, og vi bliver påvirket af de sindsstemninger der er omkring. Det handler om spejlneuroner, som er bittesmå dele af hjernen, der giver os mulighed for at leve os ind i andre og forstå, hvad de føler. Når du ser nogen gabe, bliver spejlneuronerne aktiveret, hvilket gør, at du selv gaber, og det samme gælder, når du ser nogen smile.

Men det er ikke bare smil og gab, der smitter. Negativitet, stress og usikkerhed smitter også. Forskere fra University of California fandt ud af, at hvis en person i din nærhed er angst og meget udtryksfuld - enten verbalt eller ikke-verbalt – er der en stor sandsynlighed for, at du også oplever disse følelser, som negativt påvirker din hjernes ydeevne.

Undervisningen jeg lige nu planlægger er jo rettet mentorer og jobkonsulent, og i virkeligheden er temaet relevant for os alle. Forskning viser, at 26 pct. af forsøgspersonerne, der observerede en stresset person selv viste forhøjede niveauer af stresshormonet cortisol.

Ja, så mine refleksioner her fredag formiddag går på at rigtigt mange mennesker har gavn af at lære om adskillelse - og vigtigheden af at tage vare på sig selv. Refleksionerne går også på vigtigheden af sunde og afbalancerede miljøer i både privatsfære og organisationer.

Nå, det er ordene herfra - og rigtig god weekend til jer alle sammen.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.