En guide til hvordan du kan sætte realistiske mål i dit liv

Skrevet d. 3-2-2016 07:38:19 af Malene Hein - Coach, Stresscoach, Mentaltræner

Har du før prøvet at lave en lang liste med mål for det nye år, for så at droppe dem alle sammen igen allerede inden vi er nået til påske? Så har jeg et forslag til hvordan du sikre dig at dine mål for 2016 er realistiske, så du blive i stand til at skabe varig forandring.

Først og fremmest, så lad være med at gå all in og lav en lang liste med mål om at du vil: tabe dig, løbe en maraton, spise en bestemt kost, træne 5 gange i ugen, svømme både lørdag og søndag morgen, blive den bedste på dit arbejde, og have mere tid til din familie… For hvis din liste ser nogenlunde sådan ud, så er det sikkert at chancen for at du når bare et af dine mål, er meget lille. Prøv i stedet at starte med 1 ting som du vil ændre og sørg for at det er målbart så du ved hvornår du har nået dit mål. Og sæt et mål som er realistiske i forhold til netop din specifikke situation og dit liv.

Nedenfor har jeg skrevet en proces, som forhåbentlig vil kunne hjælpe dig til at få sat et klart mål med en handlingsplan som er realistiske.

  1. DEFINER MÅLET
    Tænk på at alt kan lade sig gøre, at verden ligger åben for dig. Skriv så dit mål op. Det er vigtigt at du ikke begrænser dig selv her, skriv dit drømmescenarie for dit mål.
  2. HVORFOR ER DET VIGTIGT & HVAD ER DIT BEVIS FOR AT MÅLET ER NÅET?
    Når du har skrevet dit mål op, så skriv hvorfor det er vigtigt for dig at du når det, og hvad beviset vil være for at du har nået det (det skal gerne kunne ses eller mærkes, jo mere objektivt og konkret desto bedre). Når målet er klart defineret som et positivt drømmescenarie hvor alt kan lade sig gøre, så skal du lave en handlingsplan for hvordan du så når målet.
  3. HANDLINGSPLAN
    Lav en liste over hvad du skal gøre for at nå dit mål, hvilke handlinger vil det kræve for at du opnået det som du gerne vil? Start med at skrive det første du skal gøre, og gå så kronologisk frem, skriv også hvornår det skal ske og evt. hvem som kan hjælpe dig.
  4. KRITIK AF PLANEN
    Når du har lavet en handlingsplan, så gennemgå den med dine mest kritiske briller på. Er den handlingsplan som du har lavet realistisk? Er der nogle forhindringer? Eller kan det hele lade sig gøre? Hvis du finder nogle punkter som er urealistiske, så marker dem og start forfra i processen og gå til punkt 5. Hvis ikke der er noget som står i vejen for at du kan nå dine mål med den handlingsplan som du har lavet, så gå til punkt 8.
  5. ALT ER MULIGT
    Her starter du processen forfra igen: Hvis nu alt kunne lade sig gøre, hvordan er det så muligt at tackle de forhindringer som du har fundet? Når du finder ud af hvordan det er muligt at tackle dine forhindringer, så går du tilbage til din handlingsplan igen i punkt 6.
  6. HANDLINGSPLAN
    Ud fra den løsning som du lige har fundet på dine forhindringer, så tilføjer du nu de handlinger som skal til, for at du kan overkomme forhindringerne og igen er det vigtigt at det er så konkret som muligt.
  7. KRITIK AF PLANEN
    Når handlingsplanen er færdig og du mener at du har skrevet det ned som skal til for at nå dit mål, så går du igen til den kritiske fase. Her ser du igen på din handlingsplan for at tjekke om den er realistisk, og om du vil kunne følge planen. Fortsæt processen indtil at du er tilfreds og ikke kan finde flere forhindringer. Det vil sige hvis du endnu ikke er tilfreds med handlingsplanen og din kritiker finder forhindringer, så start ved punkt 5 igen, eller gå til punkt 8.
  8. REALISTISK MÅL OG KONKRET HANDLINGSPLAN
    Hvis du er tilfreds med din plan og ikke kan finde flere forhindringer, så kan du stoppe processen her, for så har du lavet en realistisk handlingsplan, som sikre dig at du når dit mål, hvis du altså følger den. Så hæng planen op et sted hvor du kan se den, så du dagligt blive mindet om hvad der skal til for at du når dit mål.

Du er mere end velkommen til at kontakte mig hvis du har spørgsmål til processen, eller har brug for hjælp til at få defineret netop de mål som kan sikre dig succes.

Rigtig god arbejdslyst.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.