Står du over for en svær udfordring eller periode i dit liv?

Skrevet d. 16-2-2017 11:02:27 af Emilie Assentoft - Psykolog

Står du over for en svær udfordring eller periode i dit liv?

Vi kender det alle sammen.

Der er bare nogen situationer eller perioder i vores liv, som er mere udfordrende for os end andre. Det kan være:

At du står uden job,  gerne vil sige dit job op eller skal tage en beslutning omkring din jobsituation?

Skal tage en svær snak med din chef?

Er i en konflikt med en bekendt, en ven eller kollega?

Står midt i et brud med din eks-kæreste?

Skal til en social sammenkomst eller middag, som gør dig usikker?

Står over for eller er i gang med en svær eksamen, opgave, bachelor eller speciale?

Eller noget helt andet?

Lige meget hvad, kommer vi ikke uden om, at nogle ting i livet bare udfordrer os.

Hvad er det, som udfordrer os ved disse situationer?

Der kan være mange grunde til, at ovenstående situationer kan udfordre os.

Når særlige perioder og situationer udfordrer os, kan det handle om, at vi frygter, at vi kommer til at fejle, at vi ikke er gode nok, at vi bliver skammet ud, at vi ikke kan klare det, og at vi ikke vil kunne håndtere de følelser, der ledsager sådanne negative overbevisninger, som fx fiasko, utilstrækkelighed, tristhed, skuffelse, angst, forvirring, sorg, ensomhed, usikkerhed, vrede og frustration.

Vi kan ikke undgå udfordrende situationer og perioder i vores liv. 

Men du kan vælge, hvor ubehagelige, de skal være!

Nu tænker du måske. Det tror jeg ikke på. Men vi har ofte mere kontrol over vores livssituation – end vi umiddelbart går og tror. Og jo, du kan forandre dét, som overvælder dig for meget. Men hvordan tænker du?

Start med at se tilbage på udfordrende situationer i dit liv. Klarede du den? Hvad gjorde du for at komme igennem? Hvad var positivt? Hvad var svært? Er der noget af det, som du gjorde, som du kunne bruge ift. den udfordrende situation/periode, du står over for nu?

Forbered og beskyt dig selv. Lav nogle medfølende eller støttende tanker til dig selv (mantraer), der passer til dig og din situation. Skriv dem ned på et papir eller gentag dem for dig selv. Hvad der virker for dig. Idé til mantraer kan være: jeg er god nok, ligemeget hvad andre siger eller gør, jeg kan godt, hvis jeg fejler, så går det nok alligevel. Lav en handle-plan. Hvad kunne være vigtigt for dig at gøre? At holde fast i? Det behøves ikke at være noget stort. Forestil dig en betydningsfuld person, figur eller symbol, der for dig symboliserer ubetinget støtte og opbakning, og som kan være med dig i det udfordrende. Hvad kunne være vigtigt for dig, at denne person sagde eller gjorde? Det at forberede sig (brug ca. 15-30 min.) kan øge ens tro på, at man faktisk kan håndtere det, man står i.

Hvis det, som udfordrer dig jævnligt dukker op i dit sind, så se om du kan lægge det fra dig for en stund. Vi bliver ikke mere klarsynede og bedre forberedte af at køre rundt i suppe-dasen mere end nødvendigt. Så prøv at stol på, at du har gjort det så godt, du kan. Så kom tilbage til nuet, din vejrtrækning, lyde udenfor eller dét, som du nu er i gang med. Lad dig selv holde fri. Du behøves ikke at straffe dig selv med alt for mange bekymringer, grublerier, fantasier og analyser.

Vis medfølelse over for dig selv og hav tillid til processen. Utallige undersøgelser viser, at vi motiveres bedst, når vi er medfølende og tilgivende over for os selv. Så se om du kan være tilgivende over for dig selv, hvis du ikke helt oplever, at du tackler udfordringen som du egentligt gerne ville. Sig fx til dig selv: jeg tilgiver mig selv. Det er ikke ens betydende med, at jeg er svag eller at det hele kommer til at gå galt, men et tegn på, at jeg er et helt normalt menneske og at jeg lever. Selv hvis du føler dig elendig, må du stadig godt tro på din proces.

Mærk efter, hvad du er klar til og ikke. Så hvis der er en udfordring, du egentligt ikke føler dig klar til, kan du så prøve at være med det? At være okay og tilgivende over for det? Stol på din egen dømmekraft, og find ud af, hvad der kunne være vigtigt for dig ift. ikke at tage udfordringen op lige nu?

De varmeste hilsener

Emilie

Psykolog, mindfulness-instruktør og stifter af FRIHED i SIND

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.