Bruger du ordet stress? Stop op og overvej hvad der ligger i det!?

Skrevet d. 29-9-2016 09:32:27 af Birgitte Grønbech - Psykoterapeut MPF, Parterapeut, Stressterapeut

Stress er et diffust begreb og der findes ikke en klar diagnose på stress. Men vi bruger stress-ordet meget i vores hverdag: Jeg er stresset! Det er godt nok stressende!


Stress er naturligvis en konkret oplevelse for den enkelte. En oplevelse der kan præges af alt fra travlhed til en decideret mærkbar nedsat funktionsevne.


Stop op og lav et realitetstjek, når du hører dig selv sige at du er stresset! Er det bare travlhed? Eller er det tegn på at du ikke har sovet godt i nogen tid? At din personlighed er gået fra at være rummelig og rolig til at være mindre fokuseret, kreativ og selvkærlig? Måske er din lunte overfor andre endda blevet ultrakort?


Stop op og tænk over hvad du kan gøre for at ændre på det! Du kender nok alle stress-rådene. Søvn, motion, fritid, god planlægning, en ugentlig hviledag og godt socialt fællesskab.


Når du er i grundlæggende balance vil et skud stresshormoner give dig ekstra energi og vitalitet og evne til at klare udfordringerne. Men hvis du oplever at blive træt og irriteret over nye udfordringer, så er det tid til at du finder plads til restitution. Ryd kalenderen og giv dig selv pause, ro og søvn. Hvis omstændighederne gør det svært, så bed om hjælp. 


Hm! Hjælp? At bede om hjælp er ikke så let, men det kan berige dit liv, hvis du bliver god til det! OG oven i købet: Foruden passende pause og restitution er evnen til at søge hjælp (hvad enten det er hos arbejdsgiver eller privat), samt de opbyggelige sociale relationer en af de største vacciner mod at udvikle den langvarige, negative stress.


Sagde du stress? Stop op! Mærk efter og ræk evt. ud efter hjælp, så du får en pause og kommer tilbage til din sunde balance. Held og lykke med det :-)


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.