3 gode råd til en god samtale med dit barn

Skrevet d. 16-6-2017 11:11:03 af Irene Pedersen - Coach, Mentor

Det virker naturligt, som forældre, at give vores overbevisninger og sandheder videre til vores børn. Ofte forsøger vi, at give gode råd og undervise dem i hvad der er "det rigtige" at gøre. "Du skal da bare sige X", "hvorfor gør du ikke bare x"....Men vores velmenene råd er ikke altid nok til at børn føler sig anerkendte og forstået. I stedet skal vi forsøge at støtte dem i  at tænke over de valg og handlinger de fortager sig - naturligvis ud fra barnet alder, modenhed og individuelle behov.   Et par tommelfingerregler er: 

1. Vælg et godt tidspunkt til at starte en samtale. Lad være med at starte en samtale hvis dit barn er frustreret, vred eller ked af det. Når vi er under pres lukker vi af for vores ører. Vær der i stedet med din omsorg, giv evt. dit barn et knus og en støttende hånd.

2. Lyt og spørg nysgerrigt.  Spørg med hv- ord, uden at komme med den konkrete løsning, så dit barn tænker selv. Spørg f.eks. "hvad tænkte du undervejs?", "hvad fik du ud af det?" og "hvad ville du gerne have gjort anderledes?"

Voksnes synvinkel er meget forskellig fra børns. Når du giver råd er det vigtigt, at det er noget du tilbyder/foreslår dit barn at overveje og altså ikke pådutter dit barn at gøre. Tilpas dine forslag så de passer til dit barns alder og modenhed. Spørg evt. "hvordan kunne du gøre det på din måde?"

3. Det er vigtigt du tør tillade det, der er svært for dit barn. Det er en naturlig reaktion, at vi ønsker at forsøge at fixe problemet når vores børn har det svært. Men det fjerner ikke smerten og det der er svært og lære dem  ikke at tænke selv. Forhold dig i stedet åben og accepter at sådan er det lige nu og det er en læring for dit barn. Vær der med nærvær og omsorg når dit barn er frustreret. Og døm dem ikke, men stil få hv- spørgsmål  og giv dit barn tid til at tænke. Spørg f.eks: "hvad skete der så?", "hvad gjorde du?", "hvad gjorde han/hun?", "hvordan var det for dig?", "hvad vil du prøve at gøre anderledes en anden gang","hvad har du brug for hjælp til fra mig?". 

Jeg ønsker jer god fornøjelse med jeres samtaler med jeres børn.

 

 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.