Familiemyter.

Skrevet d. 3-3-2017 09:31:27 af Anke Plato - Familieterapeut/-rådgiver, Psykoterapeut MPF, Sandplayterapeut, Parterapeut

Det er med definitioner, lidt lige som med klister, uanset hvor meget vi forsøger at børste dem af os, så bliver de siddende. Nogle gange som selvlysende klistermærker – i hvert fald i egen optik.

Definitioner af os som personer, søskende eller som en del af en klan, lever godt og solidt i mange familier. De bliver gentaget igen og igen, til fødselsdage, i taler og i dagligdagen henover køkkenbordet – i årevis.

Jeg har listet nogle ret almindlige op nedenfor, måske genkender du en af dem, ellers kan du garanteret selv føje nogle til:

Du har altid været en stille dreng.

Du er et sart menneske, det er alle på din mors side.

Du ligner din far, I er nogle buldrebasser.

Du er født med et voldsomt temperament, sådan var du allerede som spæd.

I vores familie kan vi ikke lide at synge, så det kan du heller ikke.

Du er den sjove, din bror den kloge.

Og så videre…

Vi kan også kalde definitioner for familiemyter. Myter opstår ikke i en ond hensigt, mere som et forsøg på at skabe mening. Myterne giver os en kærkommen og enkel forklaring på hvorfor tingene er som de er, eller hvorfor vedkommende gør som han eller hun nu gør. Især hvis det er noget vi ikke umiddelbart selv genkender eller forstår. Noget som måske gør os usikre.

Solsiden så at sige, er at det umiddelbart skaber ro i familien. Verden hænger sammen og giver mening.  Vi ved hvem vi er, og hvor vi har hinanden. Og vi får ligesom tildelt en rolle, som vi må påtage os.

Skyggesiden er, at de myter muligvis slet ikke er os. Vi forsøger måske at leve op til en definition eller påtage en rolle, som slet ikke føles naturlig eller rigtig for os. Vores indre oplevelse hænger ikke sammen med familiemyten. Og vi bliver hæmmet i vores udfoldelse og måske i tvivl om, hvem vi i virkeligheden så er.

Rigtig megen terapi handler netop om, at få kigget på de familiemyter, som vi har med os. Er for eksempel forståelsen af at, jeg er sådan en hidsigprop, der skubber andre væk, virkelig mig eller er det måske en myte om mig, som jeg bærer med mig? Måske det er en side af mig ud af mange flere?

Jeg siger jer, at verden åbner sig, når vi får en forståelse af vores egne familiemyter. Hvorfra de er opstået, og hvorfor de måske ikke er virkelige for os.  Så ryger klisteret endeligt af. Jeg oplever det i fagligt øjemed med mine klienter, og jeg har oplevet det på egen krop.

I årevis troede jeg, at jeg var den stille indadvendte pige, hvilket har holdt mig tilbage i rigtig mange af livets forhold. Jeg fandt ud af, at det kun er i nogle sammenhænge, at den side i mig aktiveres. Og i dag mange år efter, underviser jeg hold, holder foredrag, superviserer og synes det er super inspirerende og livgivende.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.