Ufrivillig afføring

Encoprese - ufrivillig afføring - påvirker et barns evne til at have normal afføring. Hvad enten problemet relaterer sig til frivillig eller ufrivillig afføring, er der en række alvorlige symptomer der følger med denne lidelse. Årsagerne skyldes ofte fysiske problemer med tarmene, men dårlig kost eller toilettræning kan også være en del af forklaringen. Her hos GoMentor.com har vi tilknyttet en række specialister der uddannede indenfor eliminering af lidelser så som encoprese, og de kan hjælpe med behandlingen. Her er lidt yderligere information om encoprese. 

Årsager til encoprese

Forstoppelse og retention af afføring er som regel de to primære årsager til denne lidelse, hvilket eksempelvis kan være en konsekvens af dårlig kost. Selvom dette er de to primære årsager til denne afføringsforstyrrelse, er der en række andre forhold, som kan forværre situationen. Eksempelvis utilstrækkelig toilettræning, oppositionel adfærdsforstyrrelse eller andre adfærdsforstyrrelse, kan være med til, at øge risikoen for, at encoprese bliver et problem. Uanset årsagen til encoprese, er det vigtigt at man er opmærksom på symptomerne. 

Symptomer på encoprese

Grundet den nogle gange blufærdige adfærd der er forbundet med afføring, kan det være svært at opdage symptomerne på encoprese, men generelt tæller de bl.a. inkontinens, forstoppelse og andre problemer med afføring. Forekomsten af hemmelighedsfuld adfærd i forbindelse med toiletbesøg fra barnets side, kan i sig selv være en indikator på encoprese. Hvis nogle af symptomerne observeres mere end to gange om måneden, er det vigtigt at få stillet en diagnose, så behandling kan påbegyndes, og man undgår farerne ved encoprese. 

Farer ved encoprese

Hvis ikke encoprese behandles ordentligt, kan det føre alvorlige fysiske og psykiske problemer med sig. Flovheden, der typisk er forbundet med denne lidelse, kan føre til tilbagetrukkethed i samfundet, lavt selvværd eller endda depression. De fysiske farer tæller bl.a. permanent skade på indvoldene, samt andre medicinske skavanker. Grundet denne lidelses alvorlige karakter, er det vigtigt at få stillet en diagnose, så snart symptomerne på encoprese oberserveres, så man kan påbegynde behandling. 

Behandling af encoprese

Jo snarere behandling af encoprese begynder, jo bedre er chancerne for, at man kan minimere eller måske endda udrydde symptomerne på denne afføringsforstyrrelse. Online terapi via kombinerer vejledning fra uddannede terapeuter med Internettets muligheder, så man kan få den fornødne støtte. De fleste vil være i stand til at overvinde encoprese med den rette vejledning. Med online terapi via GoMentor.com lærer man at bearbejde symptomerne på denne lidelse, så man kan føre et mere normalt liv.  

Definition af Encoprese

Encoprese dækker over frivillig og ufrivillig afføring hos et barn – typisk ældre end fire år – der i ellers allerede er renligt. Symptomerne inkluderer ufrivillig afføring, hemmelighedsfuld adfærd i forbindelse med toiletbesøg, forstoppelse og andre tarmproblemer. Behandling gennem terapi og rådgivning, gør det lettere at håndtere symptomerne og farerne forbundet med encoprese.

Symptomer på Encoprese

  • Hemmelighedsfuld adfærd i forbindelse med afføring
  • Forstoppelse
  • Manglende evne til at tilbageholde afføring (inkontinens)
  • Hård mave

Find hjælp til Ufrivillig afføring

Britta Karlshøj Kirsten Østrup Jannie Kongsfelt Helle Sommer Neela Maria Sris
Prøv online terapi gratis i 3 dage

Ufrivillig afføring