Trikotillomani

De fleste rykke til tider i deres hår, og nogle putter det endda i munden, men der er nogle der får en trang til, at rykke og hive så meget i deres hår, at det ryger af. For at skjule dette, er det nogle der spiser deres hår, hvilket kan føre til alvorlige maveproblemer. Ujævnt hår eller en overdreven brug af hatte kan indikere at der foreligger et problem, især hvis denne adfærd tager til over tid. Fordi der er fysiske og psykiske farer forbundet med trikotillomani, har vi skabt et system, så man kan få online behandling for denne lidelse via GoMentor.com. Før vi viser hvordan man kan få hjælp med den vanehandling, er her lidt yderligere facts omkring trikotillomani.

Årsager til trikotillomani

Man ved ikke meget om årsagerne til trikotillomani, men man mener, at de ligner årsagerne til andre kompulsive forstyrrelser. Denne forstyrrelse berører oftest børn og unge. Nogle af de fysiske årsager menes at være arvelige, og knytter sig til serotonin- og dopaminniveauet i hjernen. Det er med andre ord en neurologisk lidelse af en art der forårsager den impulsive adfærd der fører til trikotillomani. Selvom årsagerne er biologiske, er der dog en række mentale symptomer der kan opstå som følge af denne lidelse.

Symptomer og farer ved trikotillomani

De mest åbenlyse symptomer på trikotillomani er hårtab, eller et forsøg på, at skjule ens hår. Børn eller unge der lyver om, at de hiver sig i håret, vil også kunne stå overfor en diagnose lydende på denne patalogisk vane- og impulshandling. På det mentale plan, er symptomerne ikke ulig symptomerne på lignende forstyrrelser. Med andre ord relaterer de sig til den enorme ængstelse der leder op til, at man hiver sit hår af, efterfulgt af en tilfredsstillelse. Hvis den cyklus gentages igen og igen, kan det føre til hårtab og andre alvorlige problemer, særligt hvis man spiser håret, for at ”gemme” det væk, så ikke det bliver opdaget. 

Behandling af trikotillomani

Adfærdsterapi med fokus på omvendelse af vaner er en af de anbefalede metoder til behandling af trikotillomani. Dette tilbydes via GoMentor.com, ligesom gruppeterapi også kan hjælpe med de emotionelle aspekter af denne impulshandling. Online terapi for trikotillomani er en effektiv måde at få den støtte og vejledning der er nødvendig for, at man kan få bearbejdet det, før det fører til alvorlig fysisk eller psykisk skade. Psykoterapi kan være enormt gavnligt i forhold til at få has på de negative adfærdsmønstre der er forbundet med trikotillomani. 

Definition af trikotillomani

Trikotillomani er en lidelse der medfører en ustyrlig trang til at hive sig selv i håret. Nogle gange vil man tillige spise håret, hvilket kan medføre yderligere problemer. Behandling med rådgivning og terapi er vist sig at være gavnligt i forbindelse med trikotillomani.

Symptomer på / grunde til trikotillomani

  • Ujævnt hår
  • River konstant i sit hår
  • Andre typer for selvskade
  • Forstoppelse - hvis håret er spist
  • Lyver om at hive sit hår
  • En følelse af glæde og tilfredsstillelse efter håret er blevet revet
  • En spænding eller sorg inden håret er blevet revet

Find hjælp til Trikotillomani

Truels Vallø Bisgaard Harald Villemoes Anne Leile Jeppe Asgar Lenel Michael Lunde
Prøv online terapi gratis i 3 dage

Trikotillomani