Theraplay

af GoMentor

Sidst opdateret 31-8-2020

Reviewer GoMentor

Hvad er Theraplay?

Theraplay er en terapi metode, der styrker barnets tilknytning, sundt selvværd og sociale færdigheder. Den er baseret på den aktive og intense interaktion i det sikre forhold mellem det lille barn og forældrene. Det er en fysisk, glad og voksenledet metode, der stadig fokuserer stærkt på og er baseret på barnet. Theraplay fremhæver fem nøgleelementer, der alle er centrale for den gode forældre-barn relation; engagement (intensiv kontakt) struktur, sygepleje, udfordring og lege.

Theraplay søger aktivt at styrke den positive følelsesmæssige kontakt mellem barnet og forældrene og giver barnet mulighed for at føle sig værdifuld og elsket. Metoden blev oprindeligt udviklet i USA, i Chicago i 1960'erne, da et støtteprojekt søgte at forhindre udstødelse i samfundet. Metoden er siden udviklet og anvendt i mange dele af verden inden for børnepsykiatri og beskyttelse af børn, men også som en form for forebyggende støtte.


Theraplay er en kortvarig behandling, antallet af sessioner varierer, men er i gennemsnit 10-20, normalt 1 gang om ugen. Det udføres normalt med to terapeuter, en til barnet og en for forældrene, der begge er aktivt involveret i behandlingen. Theraplay sessionerne bliver video indspillet og anvendes efterfølgende af terapeuterne i vejledningen.

 

Gruppe Theraplay er en anvendelse af det samme grundelement på f.eks. en børnehavegruppe, skoleklasse, forældre-barn gruppe. I gruppespil er målet ikke at yde pleje eller terapi, men at støtte og forbedre gruppetilhørsforhold og sociale relationer i en gruppe og at fungere til forebyggende formål.

Hvordan fungerer Theraplay?

For at finde ud af hvad der skaber problemer i samspillet mellem børn og forældre, er det forældrenes opgave at lege en række specifikke og strukturerede lege sammen med barnet. Baseret på legene, som er videofilmet, laves der en vurdering af, hvad der skal udvikles i samspillet mellem forælder og barn.

 

Fælles er, at forælder og barn sidder fast i negative interaktionsmønstre, hvilket igen gør det mindre sjovt for både forældre og barn at være sammen. Med hjælp fra terapeuten får forældrene og barnet mulighed for at bryde disse mønstre og i stedet skabe nye positive interaktions oplevelser sammen. For eksempel kan terapeuten se, hvis barnet ønsker at beslutte hele tiden. Eller hvis barnet ikke kan give sig selv hen til legen, uden konstant at ville kontrollere og bestemme. Det kan også være, at der er mangel på lyst og glæde mellem forældre og barn.

 

Baseret på hvad terapeuterne ser, at barnet har brug for, for at støtte udviklingen, vil en børneterapeut arbejde med barnet. Forældrene og en voksen terapeut følger det legende arbejde i et tilstødende rum ved hjælp af video. Når børneterapeuten eller børnepsykologen og barnet har arbejdet over et par gange, er det tid for forældrene at overtage den strukturerede leg med barnet. Målet kan derefter være for den forælder, med støtte fra den voksne terapeut, at tage retning og få barnet til at lytte fra disse lege. Det kan også være, at barnet skal have nye positive erfaringer med at være sammen med sin forælder.

Få hjælp med Theraplay her

Pia Nielsen
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Få hjælp med Theraplay her

Pia Nielsen
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Theraplay

Vi samarbejder med



Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.