Søvnforstyrrelser

Uanset om det drejer sig om mangel på søvn, overdrevent søvn eller forstyrret søvn, så der der mange forstyrrelser i denne sammenhæng, som kan påvirke denne nødvendige del af menneskets liv. Årsagerne til søvnforstyrrelser kan variere fra person til person, men der er generelt tale om nogle fysiske og psykiske årsager. Der er en række risici, foruden ikke at få nok hvile, forbundet med søvnforstyrrelser.

Dette er grunden til, at GoMentor har tilknyttet en række terapeuter og psykologer der tilnyder online terapi for søvnforstyrrelser. Før vi kommer til, hvordan du kan få hjælp med søvnforstyrrelser, så vil vi gennemgå flere informationer om dette emne, som kan være interessante for dig.
Forskellige former for søvnforstyrrelser

Søvnforstyrrelser kan opdeles i to hovedkategorier, alt afhængig af hvordan de påvirker søvnrytmen. Nedenfor er nogle hurtige facts vedrørende dyssomni og parasomni.

Dyssomni - disse forstyrrelser omhandler problemer med overdrevne eller forstyrrede søvnrytmer.
Søvnløshed – som ikke kan tilskrives medicinske eller psykiske årsager. Stofmisbrug eller misbrug af medicin er heller ikke til stede i denne tilstand.
Øget søvntrang – Overdrevent dybe eller lange perioder med søvn.
Narkolepsi – overdrevent søvnighed om dagen, herunder pludselige ”søvnanfald”.
Søvnapnø – søvnen er afbrudt af uregelmæssig vejrtrækning.
Søvnrytmeforstyrrelse – vågne op og sove på forskellige tider i døgnet.
Uspecificeret dyssomni – når en person udviser symptomer på flere forskellige dyssomni søvnforstyrrelser.

Parasomni – disse forstyrrelser har unaturlige adfærdsmønstre, følelser, drømme eller bevægelser før, under eller efter søvn som omdrejningspunkt. Disse påvirker overgangen mellem søvn- og vågen tilstand.
Natlige mareridt – Mareridt under REM-søvn indeholdende angst og rædsel, som kan få en person til fuldstændig at vågne op. Man husker typisk drømmen og årsagen til frygten.
Søvnrædsel – i modsætning til natlige mareridt, så kan mennesker med søvnrædsel kun vågne delvist op fra drømmen, som ikke finder sted under REM-søvn. Derudover kan personen som regel ikke huske, hvad årsagen til frygten var i drømmen.
Søvngængeri – når en person går i søvne.
Uspecificeret parasomni – hvis en person udviser symptomer på forskellige parasomni, men ikke kan tilknyttes en enkelt, kan denne diagnose anvendes.
Årsager til søvnforstyrrelser

Søvnapnø – problemer med vejrtrækning under søvnen – er den eneste søvnforstyrrelse, der er kendt som værende arvelig. Men biologiske faktorer spiller dog en vigtig rolle i forbindelse med alle former for søvnforstyrrelser. Andre årsager kan være psykiske eller fysiske sygdomme samt alderdom. Der er også visse typer medicin, som kan føre til søvnforstyrrelser. Uanset hvad årsagen er, er der en række symptomer, som opstår under denne type forstyrrelser.
Symptomer og farer i forbindelse med søvnforstyrrelser

Som det også er tilfældet med årsager til søvnforstyrrelser, ligeså er det med symptomer, der ligeledes kan variere alt efter type, men de påvirker primært en persons søvnmønster på forskellige måder. De generelle farer forbundet hermed er, at de kan påvirke, hvor meget hvile man får hver nat, hvilket kan føre til problemer i løbet af dagen. Andre kan udvikler psykiske forstyrrelser såsom depression, fordi de ikke kan sove normalt.
Behandling af søvnforstyrrelser

Selvom den eksakte behandlingsmetode kan variere alt efter typen af søvnforstyrrelse, så kan de professionelle terapeuter på GoMentor klare alle typer, da de har specialiseret sig inden for dette felt. De kan informere om de forskellige aspekter af søvnforstyrrelser, og rådgive om hvordan man klarer søvnproblemer. Derudover har GoMentor også et online forum, hvor man kan få støtte fra andre, der har de samme problemer. For nogle mennesker er det lige præcis dette, der gør udslaget for, om de kan klare sig igennem søvnproblemer og vende tilbage til et sundt liv.
Definition af Søvnforstyrrelser

Søvnforstyrrelser er problemer forbundet med at sove, herunder at falde i søvn, vågne op under søvnen og andre lignende problemer. Terapi og rådgivning er begge nyttige behandlingsmetoder for søvnforstyrrelser.

Symptomer på / Grunde til Søvnforstyrrelser

  • Manglende evne til at falde i søvn
  • Søvnighed om dagen 
  • Overdrevent søvnbehov om dagen 
  • Afbrydelser under REM-søvn
  • Bratte opvågninger af søvnen 
  • Angst eller frygt om natten
  • Afbrydelser under andre perioder af søvnen end REM-søvn
km fra