Psykisk mishandling

Psykisk mishandling er måske den mest uhumske form for mishandling. Den er meget svær at bevise, og menes også at være den mest almindelige form for mishandling. Det følger ofte andre former for misbrug, og medfører dermed ekstraordinær angst hos offeret. Helt grundlæggende, dækker psykisk mishandling over, at en person udsætter en anden for en adfærd der kan medføre emotionelle skader hos offeret. Det bunder ofte i magtkampe og kan manifestere sig i forskellige områder i livet – mellem ægtefæller, forældre og børn, ja selv mellem arbejdsgivere og deres ansatte.

Sådan opdager man psykisk mishandling

Det er svært at redegøre for specifikke adfærdsmønstre i forbindelse med psykisk mishandling. Overordnet er fagfolk enige om, at gentagende og overlagte handlinger med en karakter af psykologisk aggression, kan være udtryk for psykisk mishandling. Disse handlinger kan ofte videreinddeles i underkategorier, så som verbal aggression, dominerende adfærd, jaloux adfærd og endda økonomisk kontrollerende adfærd. Verbal aggression er den mest tydelige for omverden, imens dominerende adfærd kan være mere diskret, lige fra at forsøge at kontrollere hvad den anden person ser, til hvordan vedkommende klæder sig, eller hvad personen spiser. Fare for fysisk skade på offeret, eller en person offeret holder af, kan være et andet resultat af psykisk mishandling. En person som ønsker at være i fuldstændig kontrol i et interpersonelt forhold – uagtet forholdets nærmere karakter – er potentielt en psykisk mishandler. Psykisk mishandling er aldrig udtryk for en enkelt handling – adfærden skal være gentagende.

Farer ved psykisk mishandling

Grundet det forhold, at den udvidede tidsramme er en vigtig del af psykisk mishandling, kan det ofte have vidtrækkende og svært undgåelige konsekvenser. Tidligere ofre for psykologisk aggression udvikler ofte alvorlige lidelser, så som kronisk depression, angst, post-traumatisk stress syndrom, misbrug og dissociation. Det kan føre til, at man undgår personlig kontakt og endda at man bliver ude af stand til, at genkende og forvalte sine egne følelser på lang sigt, hvilket kan føre til komplikationer, der kan hæmme ens liv voldsomt i fremtiden. Det er en trist virkelighed, at ens selvfølelse nemt kan blive skadet, og at det efterfølgende er meget svært at komme ovenpå igen.

Sådan håndterer man psykisk mishandling

Her hos GoMentor.com forstå vi, at psykisk mishandling er en yderst reel og enormt negativ størrelse. Vores tilknyttede specialister kan hjælpe dig med, at sortere i de oplevelse, der har gjort, at du har valgt at søge hjælp, og hjælpe til, at få dit liv på skinner igen. Igennem vores online ressourcer, kan du også finde støtte hos personer der har været igennem lignende oplevelser og komme ud på den anden side med et stærkt emotionelt helbred.

Definition af Psykisk Mishandling

Psykisk mishandling er gentagende og bevidst påføring af psykologiske aggressionshandlinger, fra en person til en anden.

Symptomer på / Grunde til Psykisk Mishandling

  • Kronisk depression
  • Angst
  • Post traumatisk stress syndrom
  • En voldsom reaktion på at blive revset og skældt ud
  • Dissociation
  • En person der fuldstændigt kontrollerer en anden

Find hjælp til Psykisk mishandling

Randi Thomsen Line Rotenberg June Werenfeldt Ninna Reidun Birgit Jørgensen
Prøv online terapi gratis i 3 dage

Del dette oplæg med dine venner og netværk