Obssesiv-Kompulsiv Tilstand (OCD)

Obssesiv-Kompulsiv Tilstand (OCD)

Obsessiv-kompulsiv tilstand er en angstforstyrrelse der fanger den lidende i cyklusser af tanker og handlinger. Nogle symptomer på obsessiv-kompulsiv tilstand indebærer irrationel frygt, der fører til kompulsiv adfærd. Frygten omhandler oftest snavs, påføring af skade mod andre, bakterier og andre objekter og følelser. Almindelig kompulsiv adfærd kan være, at man tæller genstande, tænder og slukker lyd, spiser mad på en bestemt måde eller gentager fraser og ord om og om igen. For nogle vil denne angstforstyrrelse være handikappende, og fjerne ens evne til at begå sig i samfundet. Det er derfor behandling for obsessiv-kompulsiv tilstand er vigtigt, også selvom symptomerne er milde. Online terapi via GoMentor.com kan hjælpe, men her er først lidt nærmere informationer omkring obsessiv-kompulsiv tilstand. 

Årsager til Obsessiv-Kompulsiv Tilstand

Selvom man ikke ved alt om denne lidelse endnu, mener man, at det skyldes kemiske ubalancer i hjernen. Mere specifikt relaterer obsessiv-kompulsiv tilstand sig til en ubalance af serotonin, som forårsager, at man handler ud fra visse mønstre og cyklusser. Misbrug, parforholdsproblemer, stress og andre miljørelaterede faktorer menes også at spille en rolle i forhold til udviklingen af obsessiv-kompulsiv tilstand. 

Symptomer på Obsessiv-Kompulsiv Tilstand 

De fleste tydelige symptomer på obsessiv-kompulsiv tilstand relaterer sig til frygt. For nogle kan dette være en frygt for visse objekter, imens det for andre er en frygt for visse tanker. Besættelser kan visse sig som en frygt for snavs, bakterier eller et konstant behov for symmetri. Denne frygt erstattes af en tilfredsstillelse, når man har udført et lille ritual relateret til denne besættelse. Så for nogle kan en frygt for snavs og bakterier medføre et ritual hvor man vasker hænder. Andre kan have problemer med trapper, dørhåndtag eller andre objekter man støder på i hverdagen. Spisning på bestemte måder, konstant tællen og gentagelse af ord og fraser er andre symptomer der kan opstå. De mere specifikke forhold vil variere fra person til person, men det vil som udgangspunkt relatere sig til irrationel frygt og ritualer der skal afhjælpe denne frygt. 

Behandling af Obsessiv-Kompulsiv Tilstand 

For nogle kan obsessiv-kompulsiv tilstand være mildt og tillade dem at leve et normalt live alligevel, men hvis ikke det behandles kan problemet blive værre. Terapi og rådgivning kan hjælpe med, at give den støtte og vejledning der skal til, for at man kan lære at håndtere obsessiv-kompulsiv tilstand, og sikrer sig, at det ikke overtager ens liv. Det kan være svært at bekæmpe symptomerne på obsessiv-kompulsiv tilstand, men med GoMentor.com’s tilknyttede specialister, kan du få den viden og støtte der skal til.  

Definition af Obssesiv-Kompulsiv Tilstand (OCD)

Obsessiv-kompulsiv tilstand er en angstforstyrrelse der medfører, at man bliver fanget i cyklusser af tanker og handlinger. For nogle kan det være en handikappende mental lidelse, der gør det svært for dem at deltage produktivt i samfundet. Obsessiv-kompulsiv tilstand kan behandles med psykoterapi.

Symptomer på / Grunde til Obssesiv-Kompulsiv Tilstand (OCD) 

  • Besættelser
  • Tvangshandlinger
  • Irrationel frygt

Obsessiv-Kompulsiv Personlighedsstruktur

Perfektionisme kan være en positiv egenskab, man når det bliver til en besættelse af orden og regler, kan det være et tegn på en obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur. Selvom det minder om andre obsessiv-kompulsive lidelser, er der her ikke tale om, at man gør brug af ritualer. I stedet medfører obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur ofte at man har enormt vanskeligt ved at opretholde interpersonelle forhold. Med GoMentor.com som platform, kan man få terapi for obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur, som kan afhjælpe samtlige symptomer. Der er hjælp tilgængelig for de, der lever et liv efter rigide og strikse adfærdsmønstre. Når man lever et liv hvor der ikke er plads til fleksibilitet og tilpasning, kan det have voldsomme konsekvenser. 

Årsager til obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur

Der findes ikke konkrete beviser på, hvad der forårsage obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur, men dårlig opdragelse menes at spille en stor rolle i, om man udvikler denne lidelse elle ej. Arvelighed kan også spille en rolle, men man mener, at manglende følelsesmæssig tilknytning i barndommen er den primære årsag. Når børn konstant straffes og sjældent belønnes, kan symptomerne på obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur vise sig som en forsvarsmekanisme. Hvis ikke det behandles, kan denne adfærd følge en ind i voksenlivet.

Symptomer på og farer ved obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur

En god arbejdsmoral er en god ting, men hvis man er kompulsivt dedikeret til sit arbejde eller en hobby, kan det være et tegn på en obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur. Manglende fleksibilitet og evne i forhold til, at smide ting væk, er andre symptomer der ofte viser sig. Ofte er personer med denne lidelse meget perfektionistiske. Dette kan føre til en intens fascination af regler, systemer og andre detaljeorienterede aktiviteter. Hvis ikke det behandles, kan obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur føre til en række sociale problemer, herunder besvær med interpersonelle relationer som er en del af et normal, sundt liv.

Behandling af obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur

Adfærdsterapi er den anbefalede behandlingsform for obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur. Du kan få behandling for obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur via GoMentor.com. Vores tilknyttede terapeuter er specialiserede indenfor denne og andre personlighedsforstyrrelser, og de kan give vejledning i, hvordan man håndterer symptomerne på denne lidelse. Moralsk støtte, når man står overfor en obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur, kan nogle gange gøre en stor forskel for, om behandlingen er en succes, og det er derfor vores tilknyttede specialister hele tiden forbedrer deres kompetencer for bedst muligt at kunne hjælpe med denne lidelse.  

Definition af Obsessiv-Kompulsiv Personlighedsstruktur

Obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur medfører, at man er ekstremt besat med kontrol, orden og regler. Behandling for denne lidelse bør omfatte terapi og rådgivning.

Symptomer på / Grunde til Obsessiv-Kompulsiv Personlighedsstruktur

  • Man er overdrevet hengiven til arbejde eller andre aktiviteter
  • Man er ufleksibel
  • Man kan ikke smide ting ud
  • Man er nærig
  • Perfektionisme
  • Fascination af detaljer, regler og orden
  • Man har svært ved, at lade andre gøre ting
km fra

Find hjælp til Obssesiv-Kompulsiv Tilstand (OCD)

Flemming Hagedorn Tina Olsen Linda R. Callesen Connie Rabjerg Keld Hansen

Del dette oplæg med dine venner og netværk