Mobning

af GoMentor

Sidst opdateret 25-9-2020

Reviewer GoMentor

Ung dreng føler sig ensom og græder fordi han er udsat for mobning i skolen Mobning begynder ofte i de tidlige skoleår og fortsætter hele vejen op igennem gymnasiet. De fleste har ofte oplevet det på et eller andet tidspunkt i løbet af skoletiden, enten ved selv at have deltaget eller ved at have observeret andre. Mobning forårsager store følelsesmæssige udsving, både for mobbere og den mobbede. I de seneste år har der været stor fokus i offentligheden på mobning. Hvis ikke man får sat en stopper for mobning, kan det let lede til mere seriøse former for misbrug senere i livet, da det kan være med til at skabe en vredescyklus, der kan være svær at bryde igen.

Hvorfor børn mobber

I bund og grund handler mobning om magtkampe og et efterfølgende misbrug af denne magt. Mobning har ligheder med misbrug, da det både har et psykisk og et fysisk aspekt, samtidig med at der ofte er mønstre i adfærden. Fysisk eller direkte mobning er typisk skubben, slag eller andre alvorlige fysiske overgreb. Følelsesmæssig eller indirekte mobning er ofte mere diskret - og nogle gange mere lumsk - og kan dermed påvirke offerets mentale helbred gennem isolering og udstødelse. Hvis et barn bruger disse metoder overfor andre, kan der være alvorlige psykologiske problemer i spil. Tidligere antog man, at mobbere havde en naturlig autoritet i deres personlighed. Nu ved man, at mobning også kan relatere sig til lavt selvværd og vrede, der ikke er blevet håndteret ordentligt.

 

 

Hvordan mobning påvirker andre

Mobning bliver ikke længere fejet til siden som noget, alle børn skal igennem før eller siden. Jo mere vi lærer om de alvorlige ar, mobning kan efterlade på et barns sind, jo mere alvorligt tager man det. Adskillige studier indikerer, at mobbeofre kan opleve alvorlige psykiske traumer som en konsekvens af mobningen. Hvis dit barn udviser tegn på at være et offer for mobning, såsom ensomhed, depression og angst, bør man tage det alvorligt, da det er vigtigt at undgå andre konsekvenser, såsom mistrivsel, lavt selværd, selvskade eller - i værste tilfælde - selvmord i teenagealderen.

Tegn på mobning

  • Angst, depression og ensomhed
  • Undertrykt vrede
  • Selvværdsproblemer
  • Blå mærker eller andre tegn på fysisk kontakt

Hvordan du kan få hjælp

Her hos GoMentor ved vi, at mobning er et alvorligt emne. Vi er opmærksom på den smerte, dit barn går igennem, hvad enten de er mobbeofre, men også hvis de selv mobber andre. I et forsøg på at komme de alvorligste konsekvenser af mobning til livs har vi tilvejebragt et væld af online ressourcer samt tilknyttet en række psykologer og psykoterapeuter, som kan hjælpe dit barn igennem mobningen. De kan også hjælpe familien til bedre at kunne forstå, hvorfor det sker, og hvordan de bedst muligt kan støtte deres barn. Det er vigtigt at huske, at mobning ikke blot foregår blandt børn, men også blandt voksne - læs blandt andet om mobning på arbejdspladsen.

Få hjælp til mobning

Bettina Østrand Rikke Rask Møller Sanne Kirstine  Holm Michelle Poulsen
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Vi samarbejder med



Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.