Gruppepres

Gruppepres er en konstant faktor igennem hele livet. Det kan dog have den voldsomste effekt på børn og teenagere, fordi de ikke har den fornødne livserfaring, der gør dem i stand til, at modsige dem, de anser for at være deres venner. De har også et intenst behov for, at være en del af en større social gruppe. Din familie kan lære, at blive bedre til, at hjælpe Jeres barn til at stå imod gruppepres, ved at skabe en stærk enhed, som dit barn ved, at det altid vil være en del af. 

Hvilke udfordringer barnet står overfor

Børn og teenagere bliver typisk udsat fra gruppepres igennem deres venner. Mange børn lider under et lavt selvværd, og derfor kan begæret efter, at være en del af en større gruppe, føre børn og unge til at træffe nogle beslutninger de ellers ikke ville træffe. Teenagere der ellers normalt anses for at være ”populære”, er forbløffende tilbøjelige til, at bukke under for gruppepres, fordi de er vandt til, at tilpasse sig de sociale forventninger. Dette kan føre til afvigende adfærd, som eksempelvis stofmisbrug eller et overdrevet alkoholforbrug. Selvom social accept typisk fører større sikkerhed med sig end risiko, så kan gruppepresset være ganske stort i visse kredse. Det vigtigste er, at man lærer sit barn hvordan det siger fra overfor gruppepres, hvis mavefornemmelsen ikke er med dem. 

Hvilke udfordringer forældrene står overfor

Når forældre synes, at deres børn kommer i de forkerte kredse, har de en tendens til, at overreagere. Bare fordi en teenager gerne vil have ring i næsen, er det ikke ensbetydende med, at de er på stoffer, eller på anden måde bukker under for gruppepres. Det kan ligeså tænkes, at teenagere blot synes at en ring i næsen er den bedste måde for ham eller hende at udtrykke sig på, hvilket er en ganske naturlig del af det at vokse op, og ikke nødvendigvis en konsekvens af en udefra kommende faktor. Det vigtigste man kan gøre for, at lære sit barn at stå imod gruppepres er, at kommunikere og opmuntre. Ved at tale med dit barn, giver du det en social enhed udenfor skolen og vennerne. Opmuntring forsikrer også barnet om, at du støtter det i dets beslutninger, hvilket giver dem mere selvtillid til at stå imod gruppepres. 

Der findes hjælp!

Her hos GoMentor.com ved vi hvilke opgave du og dit barn står overfor. Vores tilknyttede specialister er uddannede i, at arbejde med børn og forældre og hjælpe med at give Jer de værktøjer der skal bruges til at gøre barnet bedre i stand til at håndtere gruppepres. Vi ved hvilke udfordringer din familie står overfor, og de mange ressourcer du kan finde her på siden kan hjælpe dig og dit barn til, at bekæmpe lavt selvværd og opmuntre til selvstændighed. 

Definition af Gruppepres

Gruppepres er indflydelse der forårsages af en gruppe af ligeværdige, der får en til, at ændre værdier, attitude eller adfærd for at opnå gruppens accept.

Symptomer på / Grunde til Gruppepres

  • Irritabel adfærd
  • Voldsom adfærd der ikke kendetegner barnet
  • Stofmisbrug
  • Depression
  • Pludselig ændring i opførsel, adfærd eller synspunkter
km fra

Find hjælp til Gruppepres

Birgitte Grønbech Lona Fack Emilie Assentoft Hanne Lo Pries Diana Teresa Kirkegaard

Del dette oplæg med dine venner og netværk