Flyskræk

En frygt, der forståeligt nok forekommer oftere og oftere i den moderne verden. Aviofobi er angst for at flyve, enten i et fly eller i en anden slags flyvende objekt. Nogle gange er det en fobi i sig selv, og andre gange er det resultatet af andre former for frygt og angsts. Da aviofobi kan indeholde højdeskræk, klaustrofobi samt andre lignende lidelser, så er det ikke overraskende, at aviofobi ofte kommer på tale, når emnet er kendte angstformer. Denne lidelse kan udvikle sig til at være socialt og professionelt lammende.  

Symptomer på aviofobi - flyskræk 

Symptomer på aviofobi kan variere fra at være milde – angst og bekymring over at flyve boarde et fly – til at være mere ekstreme – undgåelse samt fysiske symptomer såsom kvalme og panikangst mens man boarder eller bare kigger på et fly. Hvis aviofobien er forbundet med en traumatisk oplevelse, så kan en gentagelse af en sådan oplevelse skabe værre angsttilstande. På GoMentor.dk har vi professionelle terapeuter, som forstår hvad aviofobe går igennem og vi kan hjælpe dem med at overvinde deres frygt, så de kan leve et mere almindeligt og komplet liv.  

Farer forbundet med aviofobi - flyskræk 

Da det er moderne at flyve til forskellige destinationer, er aviofobi - flyskræk - en kontant kamp for tusinder af mennesker. Hvis man hele tiden er tilbageholdende med at rejse, kan man risikere ikke at se sin familie og sine venner, både fordi man ikke vil tage over for at se dem pga. angsten, eller fordi ens angst er belastende for andre mennesker. Aviofobi flyskræk - kan også være en ulempe i forretningslivet, da flere og flere flyver til forskellige møder, og derfor kan aviofobi sætte en stopper for ens professionelle karriere. 

Behandling af aviofobi - flyskræk 

Behandlingsmetoderne kan variere afhængig af årsagen til frygten. På GoMentor.dk kan de professionelle terapeuter og psykologer guide og coache dig, så du kan identificere dine faldgruber og få en bedre forståelse af årsagerne til din angst. Ved at få større kendskab til hvordan flyvning foregår og derved identificere roden til dine problemer, kan du direkte konfrontere aviofobien og forhindre det i at have en negativ indflydelse i dit liv.  

Definition af aviofobi - flyskræk 

Aviofobi er frygten for at flyve i et fly eller på anden måde. Det kan være så slemt, at man vil undgå at rejse, også selvom det er på bekostning af noget andet. Rådgivning og terapi anbefales som led i behandling af aviofobi. 

Mange mennesker lider af flyskræk – i større eller mindre grad. Der er to hovedårsager til flyskræk: Den rationelle som siger, at et fly kan falde ned, og den irrationelle som har psykologisk karakter og handler om frygten for at miste kontrollen i uvante omgivelser – højt oppe i luften, fastspændt og låst inde sammen med en masse ukendte mennesker.

Forbyg din flyskræk.

Det kan være en god ide at forebygge sin flyskræk. Det kan hjælpe dig til at slappe af og nyde turen.
Før rejsen er der nogen ting som kan være med til at hjælpe dig lettere igennem din angst for at skulle flyve. 
Kom altid i god tid, før en flyrejse. Du undgår derved stress, som kan have en irriterende virkning på dig. I lufthavnen kan du evt. 
også finde ro ved at se på, hvor roligt de andre flyrejsende tager det. Dernæst skal du søger for at spise nærende kost før flyveturen. Du bør føle dig godt tilpas, for at kunne finde ro ombord.

Hold igen med kaffe/energidrik, inden du skal flyve. Du skal være helt afslappet før du går ombord på flyet og derfor bedre at undgå at drikke noget med for meget koffein. Medbring en bog eller andet, som du kan beskæftige dig med, da det kan være med til at aflede dine tanker. 

Før du går ombord er det også en god ide at skaf viden om flyvesikkerhed, når du ved, hvor få flykatastrofer der sker hvert år på verdensplan, har du et godt redskab til at modarbejde negative tanker.

Under flyveturen:

  • Sørg for at kontrollere dit åndedræt. Lad hver med at hyperventilere.
  • Drik kun lidt eller intet alkohol.
  • Hold dine tanker beskæftigede - læs evt. aviser eller i medbragt bog, se en film eller andet som du kan beskæftige dig med.

Symptomer på / grunde til aviofobi - flyskræk  

  • En irrationel angst for at flyve i fly, helikopter eller på anden måde. 
  • Angst når man konfronteres med muligheden for at flyve eller boarde et fly
  • Hjertebanken, højt blodtryk eller panikangst mens man boarder et fly 
  • At være ude af stand til gå ind i en lufthavn uden at være bange
km fra

Find hjælp til Flyskræk

Bente Jacobsen June Werenfeldt Inge Merete Søndergaard Anne Leile Arni Thoroddur Gudmundsson

Del dette oplæg med dine venner og netværk