Cancer

Selvom kræft stadig er en meget alvorlig medicinsk tilstand, har det ikke den samme formenende biklang som tidligere. Nu til dags ses det nærmere som en kronisk tilstand snarere end nødvendigvis en dødelig sygdom, og følgelig diskuterer man ikke blot hvordan cancer bedst behandles fysisk, men også hvordan man bedst muligt imødekommer de mentale og følelsesmæssige udfordringer der ofte følger med en cancerdiagnose.

Udfordring for patienten

Selvom prognoserne er bedre nu end tidligere, er det stadig sikkert, at man som cancerpatient vil opleve en bred skala a følelser og bivirkninger, som kan være uoverskuelige at have med at gøre. Både selve canceren og behandlingen kræver ofte voldsomme mængder energi, således at patienten ofte vil føle sig træt og udkørt. Dette kan føre til frustrationer og medføre, at man ikke kæmper så hårdt som man burde. Frygt, depression og angst er også almindelige og helt naturlige reaktioner på en kræft-diagnose, eftersom patienten ofte vil have svært ved at hvorfor man er syg, og hvad det i sidste ende betyder for en. Kombinationen af fysisk svaghed og en skrøbelig psyke kan gøre helt forløbet ualmindelig svært at håndtere for enhver cancerpatient.

Udfordringer for de pårørende

En kræftpatients familie og venner står også overfor en masse udfordrende følelser. Ikke bare skal de forsøge at hjælpe deres nærtstående igennem sygdommen, men de skal også forlige sig med deres egne følelser. Meget ofte vil en cancerdiagnose skabe følelser af panik og ængstelighed hos de pårørende. Derudover er det også en kæmpe stressfaktor, at mange vil være tilbøjelige til, at forsøge at skjule deres følelser, fordi de ikke vil bebyrde patienten. Modvillighed er en anden følelse der let kan opstå – personer der kæmper imod cancer, kan ofte fremstå som en helt anden person end man er vandt til. Det kan let føles som om alting handler om patienten. Og selvom dette selvfølgelig er fuldt forståeligt, vil det også kunne skabe følelser af foragt og latent vrede hos de pårørende.

Sådan kan vi hjælpe…

Det er vigtigt at forstå at alle disse følelser er fuldstændigt naturlige når man har med kræft at gøre. Med hjælp fra en af GoMentor.com’s tilknyttede specialister, kan du bevare en positiv tankegang og tage aktive handlinger i forhold til både dit psykiske og fysiske helbred. Online vejledning kan hjælpe dig til at bevare håbet og optimismen, samtidig med, at du bibeholder et realistisk forhold til din situation. Nogle gang er det største skridt imod helbredelse man kan tage, at søge hjælp.

Definition af Kræft (Cancer)

Kræft er en ophobning af unormale celler, som begynder at formere sig inde i kroppen og angribe sunde celler. Det kan udvikle sig i stort set hele kroppen, og kan graden af alvorlighed kan variere kraftigt.

Symptomer på / Grunde til Kræft (Cancer)

  • Udmattelse, angst eller intens frygt
  • Stress når man har med helbredsrelaterede emner at gøre
  • Depression

Find hjælp til Cancer

Kerttu Jaakkola Rikke Fleckner Martin Schepelern Christine Walter Bente Jacobsen
Prøv online terapi gratis i 3 dage

Cancer